poniedziałek, 26 czerwca 2017

Przepis na chleb na drożdżach

Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.


Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.

Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Chleb na drożdżach przyda się akurat w sezonie grillowym. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Przepis na chleb na drożdżach krok po kroku.


W pierwszym kroku drożdże wsypujemy do ciepłej wody i zostawiamy na ok. Mieszamy mąkę, sól i cukier, a następnie wlewamy do tych. Wczoraj zachciało mi się domowego pieczywa.


Poszperałam w sieci i znalazłam prosty przepis na chleb.

Zapraszam na bardzo łatwy przepis na chleb pszenny na drożdżach. Zapach świeżego chlebka jest nieporównywalny z niczym innym, najlepiej smakuje świeżutki z odrobiną masła. Struktura chleba jest bardzo delikatna, jest on niezwykle puszysty i przypomina włoski wypiek o nazwie ciabatta.


Poniższy przepis zawiera kompletny sposób przygotowania chleba na drożdżach. Jeżeli planujesz zrobić chlebek na zakwasie, polecam przepis na chleb na zakwasie i przepis na zakwas. Dzisiaj publikuję obiecany przepis na chleb Chleb, który udało mi się zrobić to żytni na drożdżach z ziarnami: siemienia lnianego, słonecznika i dyni swoim smakiem zachwyca! Chleb jest lekki, puszysty i na drożdżach. Do zupy, do kanapek, na tosty.


Bardzo smakuje dzieciom. Można go również piec w maszynie do chleba, ale jego konsystencja będzie dość zbita (próbowałam). Polecam, jest pyszny :-). A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży. Kto raz upiekł chleb w domu, ten wie, że domowy jest bez porównania lepszy od sklepowego.


Próbowałem już robić chleb w domu, ale skończyło się to dość poważnym poparzeniem dłoni i zapał „nieco” mi przeszedł. Na szczęście ostatnio trafiłem na ciekawy wpis na blogu Strawberries from Polan w którym Ania podzieliła się bardzo fajnym przepisem na „Chleb dla opornych”. Pierwsze podejście było na tyle udane.


Smacznie, szybko i tanio.

Gotuj razem z nami krok po kroku! Chleb żytni na drożdżach jest smaczny oraz bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Jest też znacznie tańszy od pieczywa wyrastającego na zakwasie. Dlatego w sklepach, prócz bochenków pszennych, można kupić właśnie chleby żytnie na drożdżach.


Są one wypiekane z mąki zasobnej w węglowodany nieskrobiowe. Mój chleb na proszku do pieczenia to prawdziwy hit. To, że jest to chleb bez drożdży i zakwasu, to nie znaczy, że nie jest zdrowy. Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie.


Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże. Dzisiejszy przepis na chleb żytni na bazie drożdży jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba. Już wkrótce na stronie pojawi się także przepis na chleb żytni na zakwasie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty