Zaparzamy kawę bazową: mokkę (jeśli w kawiarce) lub espresso (w ekspresie ciśnieniowym). Pamiętaj, mokka jest nieco silniejsza od kawy z ekspresu. Spieniamy mleko za pomocą spieniacza, ale nie zagotowujemy!
Jak zrobić latte z ekspresu automatycznego? Kawa mleczna – kamień węgielny udanego dnia.
Z pewnością są wśród nas tacy, którzy za prawdziwą kawę są skłonni uznać wyłącznie czysty, czarny, intensywny napar, a na tych, którzy ośmielają się „zanieczyszczać” kawę mlekiem, patrzą przynajmniej podejrzliwie. Paradoksalnie sprawa jest bardzo prosta: wybieramy ekspres, stawiamy go w kuchni, naciskamy guzik i dostajemy swoje upragnione latte. Tak naprawdę przygotowanie perfekcyjnego napoju kawowego, który nie rozczaruje płaskim, rozmytym smakiem, to sztuka godna prawdziwego baristy.
Pomyślałem, że w taki sposób można zrobić latte. Nie wyszło zrobić mi jej z pierwszego razu, ale próba za próbą i wyszła taka jak w najlepszych kawiarenkach! Latte bez ekspresu do kawy.
Jako osoba, która uwielbia kawę i pije ją codziennie, nie sposób, żebym nie opanowała sztuki samodzielnego przyrządzania jednej z najbardziej popularnych kaw na całym świecie- caffe latte. Nie musisz posiadać ekspresu ciśnieniowego, by delektować się w domu trójkolorową cafe latte ze spienionym mlekiem.
Co więcej, możesz ją zrobić w domu i wzbogacić w swoje ulubione dodatki! Teraz możecie cieszyć się smakiem latte w domu! JAK PRZYGOTOWAĆ DOMOWE LATTE Z EKSPRESU? Domowe latte jeszcze łatwiej jest zrobić, jeśli w Waszej kuchni znajduje się ekspres ciśnieniowy z dyszą do spieniania mleka.
Wystarczy, że zaparzycie espresso, a następnie, używając dyszy, uzupełnicie szklankę spienionym mlekiem. Trzy poziomy powstają dzięki temu, że najcięższe mleko opada na dno, a lżejsza od kawy pianka unosi się na jej powierzchni. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić latte macchiato idealnie, poznaj tajniki układania warstw.
Użytkownik może modyfikować parametry związane z przyrządzeniem kawy: objętość, czas parzenia, czas spieniania oraz moc. Jeśli nie masz ekspresu automatycznego i chcesz wykorzystać model z dyszą parową, postępuj w następującej kolejności: Pod dyszę podstaw metalowy dzbanuszek z mlekiem wypełnionym do ¾ wysokości. Zanurz ją płytko i pod delikatnym kątem w płynie i czekaj, aż mleko zostanie odpowiednio podgrzane i. Wlej mleko do przezroczystego pojemnika. Najpierw włóż kapsułkę mleka do specjalnego pojemnika, a następnie do kawy. To z kolei wymaga idealnej temperatury zarówno kawy, jak i mleka, by dobrze.
KAWA LATTE MACCHIATO Dzisiaj klasyczny przepis, czyli kawa latte macchiato, taka, jaką lubi większość moich znajomych. Dodatkowo moja kawa latte macchiato dostała czekoladową bombę z postaci kremu czekoladowego na dnie szklanki. Mówię wam, absolutne szaleństwo smaku!
Całość przykrywa się niekiedy bitą śmietaną, ale nie jest to obowiązek. Prawidłowo zrobione latte machciato ma warstwy: mleko na dole szklanki, mleko zmieszane z espresso pośrodku i mleczną piankę na szczycie. A kiedy dojdziecie z tym do bardzo smacznych wyników, nic nie stoi na przeszkodzie, by wystartować w Mistrzostwach Polski Aeropress, wygrać je i dzięki temu pojechać na Mistrzostwa Świata.
I też je wygrać, tak, jak zrobił to w tym roku Filip Kucharczyk! Zakres cenowy: 1– 1zł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.