piątek, 18 sierpnia 2017

Chleb żytnio kukurydziany na drożdżach

CHLEB KUKURYDZIANY PROSTY CHLEB NA DROŻDZACH. JAK ZROBIĆ CHLEB ŻYTNI Z ORZECHAMI #127876; PRZEPIS NA CHLEB NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO #127876;. Chleb kukurydziany. Paszteciki drożdżowe z pieczarkami.


I upieke nie jeden chlebek! Przepis na chleb pszenno – kukurydziany: Drożdże rozkruszamy w misce i zasypujemy cukrem, gdy się rozpuszczą dodajemy sól, obie mąki, letnią wodę i całość wyrabiamy. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godziny. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Ewa w kuchni.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb żytni na drożdżach. O bardziej zwartym miąższu, pięknym charakterystycznym kolorze i chrupiącej skórce. I oczywiście smakuje nieco inaczej, tak – niecodziennie, wszak pierwszy raz jadłam chleb z mąką kukurydzianą ;-). Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby.


Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie.


Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.


Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego.


Zazwyczaj na zakwasie jednak czasem mam ochotę na szybszy chleb czyli na drożdżach. To jeden z naszych ulubionych, delikatny, wilgotny, neutralny w smaku o miękkiej skórce, utrzymuje świeżość do dni. Nieraz, chleb razowy mylony jest z żytnim, jednak w razowcu to nie rodzaj mąki jest najważniejszy. Może powstać na zakwasie i na drożdżach. Puchaty chleb zdecydowanie wymaga glutenu (mąki pszennej, orkiszowej lub żytniej) i drożdży lub zakwasu.


Tak jak pisałam, wypieki na sodzie i proszku do pieczenia trudno tak naprawdę nazwać chlebem, ale proszę nie bać się drożdży. Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący.


Przepis jest dobry dla początkujących, choć ogólnie pieczenie chleba nie jest trudne. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży. Dla osób które nie jedzą glutenu mamy propozycję na chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej z książki, którą ostatnio recenzowaliśmy tj.


Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty