wtorek, 8 sierpnia 2017

Jak rozpuścić drożdże do wina

Jak sama nazwa wskazuje, to gatunek, który nadaje się do pędzenia wina z dowolnych owoców. Na drożdżach uniwersalnych wykonasz zarówno biały, jak i czerwony trunek. Tyle że najprawdopodobniej będzie to wino o dość dużej mocy, gdyż ten typ drożdży charakteryzuje się wysoką odpornością na alkohol.


Dlatego, jeśli chcemy zrobić wino nieco słabsze, lepiej wybrać drożdże do namnażania, szczególnie, że są one dostępne w wielu wariantach – do win białych, czerwonych, mocnych, słabych – to znacznie ułatwi nam późniejszy proces fermentacji, jak również klarowania wina. Drożdże uniwersalne doskonale panują natomiast do.

Sok możesz kupić lub zrobić sam (zagotować owoce które będziesz używać do produkcji wina z wodą i wykorzystać w ten sposób przygotowany kompot). Jak przygotować drożdze w płynie. Robimy winko domowe. Matka drożdzowa zaczyn do wina domowego. Po minutach drożdże powinny całkowicie się rozpuścić, przed dodaniem ich do moszczu, należy wyrównać temperatury.


W tym celu należy niewielkie ilości moszczu (50ml) dodawać do naczynia z drożdżami. Jak wspomniałem, drożdże wymagają przed użyciem tzw. Proszek z torebki należy więc najpierw rozpuścić w niewielkiej ilości wody (przegotowanej i schłodzonej – max.


35°C), a po chwili (dokładana instrukcja będzie na opakowaniu) dodać do czekającego już moszczu.

Dodana ilość cukru, w procesie fermentacji, zazwyczaj zostaje przez drożdże zamieniona na alkohol. Jeśli po zakończeniu fermentacji stwierdzimy, że słodki smak jest zbyt mało wyczuwalny, to wino dosładzamy. Najświeższe, jakie udało mi się kupić miały około tygodni terminu. Stare drożdże są słabe i rozczyn nie urośnie. Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem.


Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! – zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek.


Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około – minut. Cukier dojdzie Ci do max procentu drożdże padną. Tobie nie zależy na zatrzymaniu fermentacji, więc popieram, że bez siarkowania można się obejść. Po tym jak stanie Ci blg wynieś do chłodnego miejsca nawet jak nie masz zlanego pod korek.


Za miesiąc będzie osad więc wtedy zlejesz pod korek. Przefiltrować wino przez papierowy filtr do kawy lub bibułę do filtracji (mowa o wcześniej nastawionym i już filtrowanym winie). Taninę rozpuścić w małej ilości wina.


Nic tak nie ucieszy, jak domowe wino z ciemnych winogron.

Poza tym taki domowy przysmak zawsze będzie dobrą okazją do zaproszenia kilkorga przyjaciół i wspólnego raczenia się smakiem domowego wina. Jeżeli mamy do dyspozycji typowo winne odmiany winogron, można spróbować zrobić wino gronowe, czyli bez dodatku wody. Polecamy uniwersalne drożdże do wina bayanus g9oraz drożdże dedykowane do win białych i czerwonych np.


Przeglądnij wszystkie drożdże winne w sklepie Alembik. Polecamy przepisy na Wino ryżowe jaNiny, Wino gronowe działkowiczki od msewki, raz jeszcze wino porzeczkowe oraz na koniec - porzeczkowo na czarnej porzeczce od Madiji. Po czym poznać, że wino pracuje? Do rurki fermentacyjnej, przed tym, jak zatkamy nią balon, należy nalać wody.


Woda musi wypełniać obie banieczki rurki przynajmniej w. Zrobiłam wino trochę na pałę. Z czerwonych winogron (niestety - w tym sezonie niezbyt słodkie), około litrów moszczu, z drożdżami winiarskimi (nie jestem w stanie teraz ustalić, co to za drożdże), kg cukru dodawane w dwóch partiach, dwa razy zlewane, ma już miesiące, już nie pracuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty