Grillowanie można doprowadzić do rangi sztuki, można ugrillować niemal wszystko, ale trzeba do tego trochę wprawy, by zrozumieć patelnię grillową. Jak smażyć na patelni grillowej? Nie każda będzie patelnią grillową na indukcję, nie każdą będzie można myć w zmywarce, nie każdą można wkładać do piekarnika.
Jak używać patelni grillowej i jak na niej smażyć? Oto nasze wskazówki, żeby było jak z grilla.
Smak grillowania to smak mięsa i warzyw w świetnej marynacie. Dlatego smażąc na patelni grillowej nie zapominaj o wcześniejszym zamarynowaniu potrawy - powinna przebywać w marynacie minimum h, aby dobrze przesiąknąć smakiem. Jeśli pragniesz cieszyć się wysoką temperaturą swoich potraw, to żeliwna patelnia.
Patelnia grillowa posiada zalety, które trudno pominąć. Aby potrawy miały pożądany smak i wygląd jak z rusztu, należy postępować zgodnie z czterema krokami. Po pierwsze, aby patelnia grillowa nie oddawała szybko ciepła, kup najcięższą, jaką się da. Większość patelni grillowych sprzedawana jest bez pokrywek.
Przyczyna jest prosta - na patelni nie dusimy potraw, a grillowanie mięsa czy ryb nie powoduje pryskania tłuszczu.
Przykrywka do takiej patelni po prostu jest nieprzydatna. Najlepsza nawet patelnia grillowa nie załatwi za nas rzeczy najważniejszej - smaku potrawy. Warto więc mieć ją w swojej kuchni i wiedzieć, jak jej używać.
A jakie patelnie grillowe są dobre? Odpowiadamy na to pytanie, przyglądamy się różnym modelom i radzimy, jak wybrać najlepszy. Jednakże zanim wyrobimy sobie umiejętność prawidłowego smażenia, może nam się zdarzyć iż potrawa przywrze nam do patelni. Co robić gdy patelnia żeliwna przywiera – na początek należy usunąć resztki potrawy z patelni. Tę straszliwą i kompletnie niezdrową metodę smażenia stosuje się w przypadku patelni ceramicznych – i to nie ważne, czy doskonałych, czy tych najgorszego sortu.
Na patelni ceramicznej, jak przekonują się pokolenia, smażyć wg reguł sztuki się nie da. O tym, jak smażyć, piszę poniżej. Patelnie żeliwne do smażenia lub grillowania potraw to znakomite rozwiązanie na długie lata użytkowania w kuchni.
Ciężkie, solidne naczynia wyróżniają się znakomitą dystrybucją ciepła oraz niezwykłą trwałością. Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć na patelni grillowej wybrane przez siebie potrawy, to warto jest sięgnąć po ogólnodostępne przepisy lub też skorzystać z zamieszczonych poniżej porad. Z kolei lejek na krawędzi naczynia sprawia, że da się komfortowo wylać sos bezpośrednio na talerz.
Smażenie na patelni żeliwnej jest łatwe i wygodne. Nie wymaga tłuszczu lub potrzebuje go bardzo.
Dobra patelnia grillowa tego typu może być użytkowana w piekarniku i myta w zmywarce. Ostatnie rozwiązanie to patelnie do grillowania z aluminium. Ich główną zaletą jest przystępna cena. Takie dobre patelnie grillowe nie nadają się do używania w piekarniku czy zmywarce. Ciężka żeliwna patelnia zapewnia stabilność i komfort użytkowania.
Jeżeli staramy się na bieżąco, po każdym przygotowanym posiłku umyć patelnię wyłącznie gorącą wodą a od czasu do czasu dodatkowo natłuścić dowolnym tłuszczem jadalnym, wystarczy jedynie odrobina tłuszczu i możemy zaczynać kolejne smażenie. Tak przygotowana patelnia żeliwna będzie służyć przez lata. Co jakiś czas może okazać się, że konieczne będzie powtórzenie tego zabiegu. Konserwacja patelni żeliwnej. Warunkiem jest prawidłowe użytkownie.
Tego typu patelnie to tradycyjne rozwiązanie, sprawdzone przez lata. Dlatego na pewno warto zafundować sobie taki gadżet – jest może nieco bardziej wymagający, niż zwykła patelnia, ale niesie ze sobą wiele korzyści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.