poniedziałek, 11 grudnia 2017

Algorytm parzenia herbaty

Algorytm parzenia herbaty - czy poprawny? Zapisz w postaci pseudokodu algorytm parzenia herbaty. A oto mój pseudokod. Zaznaczam, że pisałam coś takiego po raz pierwszy. Parzenie herbaty przez większość ludzi uznawane jest za prostą i szybką czynność.


Wystarczy, że zalejesz herbatę wrzątkiem, chwilkę odczekasz i gotowe. Nic bardziej błędnego. Sposoby parzenia herbaty są różnorodne. A sztukę jej właściwego parzenia wcale nie tak łatwo posiąść, o czym wiedzą chińscy mnisi.


Zasady parzenia herbaty, porad jak parzyć herbatę? Wygrzewajcie naczynia. Skoro ceramika odbiera temperaturę to gdy wsypiemy herbatę do zimnego naczynia i zalejemy właściwą temperaturą wody okazuje się, że warunki parzenia nie są już idealne ponieważ woda jest chłodniejsza niż zamierzaliśmy. Do Polski sposób parzenia i picia herbaty przywędrował głównie z Rosji.


Liście herbaciane długo były w wodzie. Herbatę gotowano tam w czajniczkach, imbryczkach, samowarach. Badania wykazały, że jeżeli liść herbaciany długo pozostaje w wodzie to dodatkowo utlenia się, wydzielając składniki. Schemat blokowy to graficzny zapis algorytmu rozwiązania zadania, przedstawiający opis i kolejność wykonywania czynności realizujących dany algorytm.


W schemacie blokowym poszczególne operacje przedstawione są za pomocą odpowiednio połączonych skrzynek (klocków, bloków). Ile minut trzeba parzyć herbatę? Temperatura wody do parzenia herbaty. Poniższa tabela zawiera najpopularniejsze rodzaje herbaty wraz z odpowiednimi czasami parzenia i temperaturą parzenia.


Algorytm parzenia herbaty

Ulega on wydłużeniu wraz ze wzrostem twardości wody i skróceniu wraz ze wzrostem rozdrobnienia herbaty. Krótkie parzenie(około 3minut) powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami, więc napar jest orzeźwiający i pobudzający. Herbatę zieloną należy zalewać wodą o temperaturze od °C do °C w zależności od rodzaju herbaty. Parzyć należy do trzech minut, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te same liście można parzyć nawet do razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi.


Pierwszy często jest wylewany. Słowo „algorytm” pochodzi od łacińskiego słowa algorithmus, oznaczającego wykonywanie działań przy pomocy liczb arabskich (w odróżnieniu od abacism – przy pomocy abakusa), które z kolei wzięło się od nazwy. Moim zdaniem najlepszy sposób parzenia herbaty z krzaka camellia sinensis, to parzenie herbaty sypanej w czajniczku, imbryku lub dzbanku. Woda przepływając swobodnie przez liście, pozwala się im rozwinąć, przez co uwalniają się w pełni wszystkie walory smakowe i pełen aromat. ALGORYTM uporządkowany sposób postępowania przy rozwiązywaniu problemów z uwzględnieniem opisu danych oraz opisu kolejnych czynników prowadzących do jego.


Algorytm parzenia herbaty

W parzeniu herbaty po turecku ważne są również odpowiednie proporcje suszu do wody. Od tego zależy jej smak i aromat. Co to znaczy Parzyć herbatę? Definicja słowa Parzyć herbatę w serwisie Miejski. HERBATA PO ROSYJSKU.


Rosjanie mają do dyspozycji fantastyczne naczynie do przygotowywania i parzenia herbaty – samowar, pozwalający dokładnie ustalić moment tzw. W małym czajniczku parzymy mocną esencję czarnej herbaty. Wiecie już, jaka kawa jest odpowiednia do parzenia po turecku oraz poznaliście mój sposób parzenia. Mam nadzieję, że chociaż trochę zachęciłem Was do jej wypróbowania.


Algorytm parzenia herbaty

Jeśli chcecie poznać inne metody parzenia kawy, przeczytajcie o tym artykuł: Jak parzyć kawę? Przydatne w złożonych algorytmach, które nie mieszczą się na jednej kartce. Uwaga: jeśli stosujemy oba typy łączników w schemacie, to najlepiej jest stosować liczby do identyfikowania jednych i litery do drugich. Dzięki temu nie dojdzie do pomyłki.


Teraz opiszemy przykładowy algorytm za pomocą schematu blokowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty