Kiedy kilka dni temu wpadł mi w oko ten przepis postanowiłam go wypróbować. Dzisiaj przedstawiam Wam najprostszy chleb na zakwasie. Mimo, że przez jakiś czas wykorzystywaliśmy zakwas, to najczęściej były to wypieki na drożdżach. Zakwas wydawał nam się zbyt uciążliwy i pracochłonny.
Postanowiliśmy wrócić do niego, kiedy poczytałam więcej o całym.
Dzisiaj kontynuacja tematu w postaci prostego przepisu na chleb pszenno-żytni na zakwasie. Jeśli posiadacie już zakwas i rozumiecie na czym polega jego dokarmiane to możecie przejść do etapu wykorzystania go do wypieku. Chleb nazwałam prostym, bo ciasto nie zawiera wielu dodatków i nie wymaga długiego zagniatania. Zatem pierwszy chleb na zakwasie z siemieniem i ze słonecznikiem wylądował w koszu, nauka kosztuje, wyrastał bardzo długo, pod ściereczką i za mocno wyschnął, przez to prawdopodobnie nie wyrastał.
Chleb na drożdżach przyda się akurat w sezonie grillowym. Chleb faktycznie bardzo prosty, wspaniały w smaku i gdyby nie to, że dane mi było piec i jeść chleby na zakwasie (zwłaszcza pain de campaigne), to byłabym usatysfakcjonowana w 1 #128578; Pyszna chrupiąca i brązowa skórka (jak w wieśniaku), mięciutki środek, wielkie dziury.
Rękawicami nakrywamy przykrywką i wstawiamy na minut do piekarnika. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze minut, aby skórka się zarumieniła. Wyjmijmy chleb przez rękawice i dodatkową ściereczkę z piekarnika i odstawmy. Po kilku minutach możemy odwrócić naczynie, aby chleb wypadł. Krójmy go dopiero jak.
Tak, wiemy, wiemy, zwykły prosty pszenny chleb jakby nowością na naszym blogu nie jest. Ale ten chleb ma taką skórkę, jakiej jeszcze nie robiliśmy. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby.
Chleb samodzielnie pieczony w domu do niedawna kojarzył mi się głównie z wypadami w góry do dalszych krewnych, gdzie z własnej roboty składników chleb przygotowywała najstarsza starowinka z całej rodziny ;) Gruba kroma swojskiego chleba z domowym masłem to jedno najfajniejszych wspomnień. To już cztery miesiące. Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.
Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.
Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Oto najprostszy przepis na pyszny domowy żytni chleb na zakwasie, czyli nie taki diabeł straszny. Każdy może upiec chleb na zakwasie. Prosty chleb ,tym razem na zakwasie,zobaczcie jakie to proste i. Przekładamy chleb do wysmarowanej foremki i pieczemy w temperaturze 2stopni (bez termoobiegu) przez min. Wiele zależy tutaj od piekarnika – dlatego co pewien czas trzeba rzucić okiem, żeby chleb za bardzo się nie przyrumienił.
Prosty przepis na chleb – w czym najlepiej piec chleb? Chleb wychodzi również na młodym, świeżym zakwasie, więc nie bójcie się i próbujcie:-) Pieczenie chlebów to wielka radocha, mam nadzieję, że podzielicie moje zdanie:-) Mój przepis na. Przepis pochodzi z Mojej Piekarni, tutaj też znajdziecie mnóstwo informacji jak zabrać się za tę zabawę z zakwasem - wszystko podane w bardzo prosty sposób, w sam raz dla tych, którzy zaczynają. Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego, piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie?
Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Najprostszy domowy chleb na drożdżach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.