środa, 13 grudnia 2017

Temperatura do pieczenia pizzy

Kompletny przewodnik “Jak ustawić piekarnik do pieczenia pizzy”. Poznaj każdy sposób jak ustawić piekarnik, aby dobrze upiekł Twoją pizzę, nie zależnie od tego czy masz piekarnik gazowy czy elektryczny, z termoobiegiem czy bez, z kamieniem czy na blaszce. W piekarnikach domowych ustawiamy temperaturę minimum na 2stopni, idealna będzie 2stopni Celsjusza, a nawet wyższa. Wkładamy pizzę do już nagrzanego piekarnika i pieczemy minut, zwiększamy czas lub zmniejszamy w zależności od nastawionej temperatury.


Ustawienia czasu pieczenia pizzy.

Czas pieczenia pizzy jest bezpośrednio związany z temperaturą jaką ustawisz, podłoża na jakim pieczesz oraz rodzajem pizzy. W przypadku maksymalnej temperatury piekarnika pomiędzy 2– 2stopni Celsjusza, 4-minut na upieczenie pizzy na cienkim cieście w zupełności wystarczy. Sekret idealnej pizzy to nie tylko dobre ciasto (przepis na takie znajdziecie tutaj), sos czy idealnie dobrane składniki, ale również sam proces pieczenia. Temperatura i czas pieczenia pizzy.


Najważniejsza zasada brzmi: pizzę pieczemy krótko, w bardzo wysokiej temperaturze. Najlepsze rezultaty otrzymujemy po umieszczeniu jej w piecu rozgrzanym do około 4stopni. Jest wtedy gotowa w mniej niż minuty.

W przypadku pizzy neapolitańskiej temperatura jest jeszcze wyższa - 4C, nawet więcej. Jak zmienić zwykły piekarnik w piec do pizzy? Kluczową kwestią jest temperatura grzania.


Tylko w bardzo wysokiej temperaturze ciasto dobrze i równomiernie się upiecze, zrumieni bez nadmiernego rozrastania się w górę, a ser rozpłynie i otoczy dodatki. Najdłużej piecze się ciasto grube, najkrócej cienkie. Ważna jest również temperatura piekarnika. Zaleca się, aby było to co najmniej 1stopni.


Niektórzy kucharze doradzają rozgrzanie piecyka nawet do 2stopni. Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-minut.


Dodatki Sos do pizzy. Piekarz z Sycylii ma racje, pizza to tylko z pieca kamiennego opalanego drewnem, reszta to wyrób pizzopodobny. Pizza - w jakiej piec temperaturze? Jaki kamień do pizzy wybrać?


Szamotowy, granitowy czy z kordierytu?

Kamień szamotowy doskonale trzyma ciepło, równomiernie ogrzewa placek pszenny i usuwa z niego wilgoć, dzięki czemu wychodzi cienki i chrupki. Kamienie szamotowe w handlu dostępne są w. Kupiłem niedawno piec do pizzy firmy HENDI 1kom 4x32cm i mam straszny problem z ustawieniem odpowiedniej temperatury. Jak nie spali mi sie z dolu, to surowe ciasto, albo składniki surowe. W zestawie zwykle znajdują się łopatki do pizzy, najlepsze przepisy na pizzę oraz – oczywiście – gwarancja i instrukcja obsługi. Polecamy przepis: Domowa pizza margherita.


Wybierając dla siebie odpowiedni piec do pizzy, warto zwrócić uwagę, czy pozwala jedynie przygotować pizzę, czy ma więcej funkcji. Kamień do pieczenia pizzy jest bardzo poręczny. Dwa duże uchwyty ułatwiają jego przenoszenie.


Dzięki materiałom, z których go wykonano temperatura jest równomiernie rozprowadzana na całej powierzchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty