wtorek, 6 lutego 2018

Bułki razowe na zakwasie bez drożdży

Pszenno-żytnie bułki na zakwasie też udało mi się zrobić, narazie z połowy porcji. Nie są one jeszcze w 1 na zakwasie, gdyż z obawy, że mój zakwas może nipodołać dodałam ok. Użyłam świeżych drożdży i mąki pszennej razowej Basia.


Już podczas mieszania ciasto wydawało się mocno zbite i gliniaste. Na blogu jest kilkaset przepisów na chleby na samym zakwasie, w tym także receptury na bułki, bez drożdży, więc ze wszystkich możliwych wybrał Pan starą recepturę, gdzie akurat wyjątkowo pojawiły się drożdże.

Upiekłam je na zakwasie żytnim, bez dodatku drożdży, dzięki temu są niezwykle sycące. Ich smak podkręca dodatek słonecznika i odrobina miodu, z którego można też zrezygnować. Ciasto na bułeczki potrzebuje godziny na wyrastanie (po połączeniu składników na ciasto właściwe z aktywnym zakwasem), ale ich smak wynagrodzi to. Odstawić na minut do czasu aż drożdże się spienią (aby rozczyn się nie ostudził można wstawić go do garnka z bardzo ciepłą wodą). Sami bowiem kontrolujemy skład chleba czy bułek.


Dziś łatwy przepis na bułki razowe, uznawane za zdrowsze od tych klasycznych pszennych. Im wyższy typ mąki, tym jest ona bogatsza w składniki odżywcze zawarte w zbożu, m in.

Z tego ciasta można spokojnie przygotować zarówno bułki jak i chleb. Ja przygotowałam bułki, które pachną zakwasem, są bardzo chrupiące i długo zachowują świeżość dzięki dodatkowi ziemniaków. Trochę podobne do grahamek, jednak grahamki są lekko słodkie. Bułki razowe na zakwasie. Są natomiast bardzo puszyste i miękkie w środku z lekko chrupiącą skórką zaraz po upieczeniu.


W smaku rewelacyjne, bardzo proste do przygotowania. Ciasto można przygotować wieczorem i schować do lodówki, a rano tylko upiec bułki. Jeśli macie nadmiar zakwasu można użyć go do upieczenia pszennych bułeczek. Jeśli nie chcecie bułek można upiec z tego przepisu również chleb.


Wypiekam dla siebie chleb na zakwasie, bez grama drożdży. Ostatnio upiekłam także chleb z mąki pszennej, żeby bliskim nie Zobacz więcej. Lipka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Sio-smutki. Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba, a którą w tym miesiącu gości Łucja z Fabryki Kulinarnych Inspiracji. Dodane przez justynagl w: Tylko o kuchni.


Z jakiej maki robi sie zakwas( grubosc i rodzaj) na żur?

Bułeczki z mąki żytniej razowe niewątpliwie należą do tych zdrowszych. Ważną sprawą jest też co na tej zdrowej bułce położymy. Bardzo proste i smakowite wegańskie bułki razowe podkręcone karobem. W moim ulubionym przepisie ilość drożdży ograniczyłam do minimum, ponieważ ich ostry aromat w pieczywie psuje mi cały smak. Dodaję ich więc na tyle dużo, żeby ciasto odpowiednio wyrosło i jednocześnie na tyle mało, żeby nie były wyczuwalne.


My na co dzień jemy głównie razowe pieczywo z mieszanek mąk – takich, jakie akurat mam pod ręką. Ostatnio niestety częściej piekę na drożdżach niż na zakwasie (zasuszony cierpliwie czeka na użycie ;)) z powodów czysto ‘czasowych’, zakwasowe wypieki bowiem potrzebują jednak dłuższego czasu rośnięcia, na dodatek w kilku etapach. Dlatego gdy mam ochotę na coś ‘szybszego’ – piekę razowe bułki z dodatkiem drożdży. Sama mąka żytnia jest raczej za ciężka dla drożdży.


Na Twoim miejscu najpierw poćwiczyłabym na mące mieszanej. Takie bułki są lżejsze. Chlebki z mąki bio pszennej pełnoziarnistej na samym zakwasie bez drożdży. Potrzebują czasu do wyrośnięcia, ale warto na nie czekać.


Durszlak Razowe bułki - Stokrotka - bez jajek, bez mleka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty