środa, 21 lutego 2018

Canepa wino

Czerwone półwytrawne wino z nutką jeżynowej nuty. Z ciekawostek – wino pochodzi z upraw winogron na stokach wulkanicznych doliny Colochagua w Chile, dzięki temu jest bogatsze w minerały. Wracając do smaku nie jestem do końca przekonany do win z tego kraju. To wyjątkowe wino jest przepełnione owocowym aromatem o jasnożółtej barwie.


Winnica, z której pochodzi ma włoskie korzenie.

Ponad 1lat temu na chilijskiej ziemi wylądował Włoch Giuseppe Canepa sukcesywnie rozwijał winnicę, która dziś stała się potężnym graczem na rynku, oferując przynajmniej pięć różnych marek produktów. Wino przepełnione owocowym aromatem o jasnożółtej barwie. Polecane do ryb morskich, owoców morza i dań wegetariańskich. Wyślij do znajomego. O wyjątkowym charakterze chilijskiego wina Canepa Moscato decydują przede wszystkim subtelne aromaty świeżych owoców, kwiatów oraz miodu.


W smaku jest słodkie z odrobiną kwasowości i wyraźnym finiszem. Jasnożółte wino z przepięknymi złotymi refleksami. Wino chilijskie białe,wytrawne wykonane w całości ze szczepu Chardonnay.

Jest świeże i owocowe. Znajdziemy tam aromaty ananasa, cytrusów i brzoskwiń z delikatnymi nutami wanilii. Dobrze zrównoważone, z przyjemną kwasowością i słodkim zakończeniem.


Doskonałe do delikatnych ryb, głównie soli i łososia. Podawać schłodzone. Wina chilijskie: Canepa - Tradycje winiarskie w Chile są bardzo długie. Eksportowane do Europy przez wiele lat nie cieszyły się popularnością.


Sytuacja uległa radykalnej zmianie, gdy do Chile zaczęli przyjeżdżać emigranci z Europy, w tym także z Włoch. Wśród nich był między innymi Giuseppe Canepa Vacarrez, który wysiadł ze statku w porcie. Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Kolor wina czerwonego, podobnie jak część smaku różniąca je od wina białego, pochodzi ze skórek.


Większość winogron służących do wyrobu win czerwonych ma znacznie jaśniejsze wnętrze od wina, które powstaje w wyniku. Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich. Wino z Chile, które przez miesięcy dojrzewało we francuskich dębowych beczkach i dodatkowo, przed wypuszczeniem na rynek, spędziło pół roku w piwnicy producenta.


Wino z typowego dla Chile szczepu Carmenere – bardzo przyjemne w smaku, dobrze zbudowane z wyraźnymi owocowymi aromatami.

Classico jest jedną z nich. Warto pamiętać, że Carmenere najlepiej podawać w pierwszych kilku latach po butelkowaniu. Po pierwsze, jakość wina musi być dostosowana do jakości posiłku i odwrotnie. Jeśli serwujemy najlepsze składniki w kilku daniach, to powinniśmy podawać do nich wina o odpowiedniej jakości.


Jeśli chodzi o dobór wina do poszczególnych dań, niezbędne jest dokładne przyjrzenie się przepisom.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty