poniedziałek, 18 czerwca 2018

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Przepis i sposób wykonania tego chlebka zamieściłam w artykule:“Domowy chleb na zakwasie – łatwo, zdrowo i smacznie” Jednak chciałam spróbować innego chlebka oraz poeksperymentować trochę z pieczeniem. Dokarmiony dzień wcześniej zakwas połączyć z mąką, wodą, solą i czarnuszką. Chleb pszenny na zakwasie żytnim. Wyrobić, ciasto powinno być dość zwięzłe i nie powinno się lepić.


Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po dwóch godzinach odgazować i zostawić w cieple jeszcze na 1. Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego , piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu. Cała moja przygoda z chlebami na zakwasie zaczęła się dzięki zakwasowi wyhodowanemu z przepisu z Twojej stronki #128578; Przejrzystemu, bez udziwnień. Miałam za sobą próbę nieudaną , która zniechęciła mnie na długi czas.


Z tej okazji przygotowałam ciemny chleb pszenno-żytni na zakwasie. Bardzo prosty chleb pszenny z dużą ilością żytniego, razowego zakwasu. Nie wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu, wystarczy sam aktywny zakwas.


Dzięki tak dużej ilości zakwasu chleb jest cięższy, ciemniejszy i bardziej chlebowy :).

Mój chleb na zakwasie jest pieszczony około godz. Wiejski chleb pszenny na zakwasie. Dziś mam dla Was przepis na wiejski chleb pszenny na zakwasie pszennym – prosty i bardzo smaczny. Wcześniej podawałam przepis na chleb pszenny na drożdżach – tutaj nie ma ani grama drożdży, za to chleb musi dłużej wyrastać. Większość chlebów, zarówno żytnich, pszennych jak i mieszanych można piec na samym zakwasie żytnim.


Jednak jeśli mamy ochotę na chleb w 1 pszenny można pokusić się o wyhodowanie pszennego zakwasu. Ciasto na nim zachowuje się w inny sposób, na zakwasie żytnim chleb jest po prostu smaczniejszy, do tego siatka glutenu rozkłada się lepiej w cieście, a przecież na pięknych pęcherzykach chyba zależy każdemu #128578; Ale z zakwasu bezglutenowego można śmiało sobie wyprowadzić zakwas żytni w nowym słoiku. Długo zachowuje świeżość!


Takie nazewnictwo wprowadza w błą tutaj o tyle bez szkody, że to nie produkt do sprzedaży, ale gdybyś np miała piekarnię i napisała na etykiecie chleb na zakwasie, przy czym dodała też drożdże, to miałabyś problem, bo powinnaś napisać chleb na drożdżach, a zakwas wpisać w skład tylko jako dodatek taki jak np kminek lub. Nieraz, chleb razowy mylony jest z żytnim, jednak w razowcu to nie rodzaj mąki jest najważniejszy. Jeżeli chcesz upiec swój własny chleb na zakwasie. Uniwersalny chleb pszenno-żytni na zakwasie (Małża ulubiony) Krótka historia w czterech zdaniach opowiedziana fotografiami. Pszenny chleb jogurtowy na zakwasie.


Codzienny chleb pszenno-żytni na zakwasie. Autor przedstawia tam dwie wersje chleba z Vermont. Są one pieczone na zakwasie pszennym.

Zrobiliśmy obie wersje, ale ciekawość kazała nam zrobić je jeszcze raz, tym razem na zakwasie. W przepisie na chleb powinno być podane jakiego zakwasu użyć. Jeżeli nie ma takiej informacji, to możesz próbować na żytnim. Ja na swoim żytnim zakwasie piekę chleby z różnych mąk, głównie z orkiszowej.


Na początku chleb z niego wyrastał jak na drożdżach (tyle, że wolniej). Od jakiś m-cy chleb z tym zakwasem nie wytasta. Zakwas ciągle pachnie tak jak powinien.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty