Jaka sól jest najlepsza? Rafinowana sól biała, sól morska, sól kamienna czy różowa sól himalajska? Lepiej wybrać sól jodowaną czy bez dodatku jodu? Warto wiedzieć, jaką sól kupić, aby zrobić idealną kiszonkę.
Sól stosuje się do kiszenia w solance lub do kiszenia w samej soli. Lista przepisów na jaka sól do kiszenia kapusty z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Ja kiszę kapustę w dużej kamiennej beczce.
Do kapusty dodaję sól i suchy koper taki jak do kiszenia ogórków. Kapusta jest udeptywana tak jak dawniej. Co jakiś czas obmywam przegotowaną wodą brzeg beczki, talerz i kamień. Ewentualnie dolewam trochę przegotowanej z solą zimnej wody. Od: Krzysztof k. Niejodowana, czy jodowana?
Generalnie kiszonki udają się właściwie z każdą solą, jednak niektóre gatunki soli są korzystniejsze dla naszego zdrowia, a także dla rozwoju pożądanych bakterii. Najlepsza jest sól kamienna. Pokrótce wyjaśnię, dlaczego. Przede wszystkim sól powinna być niejodowana.
Showing 1-of messages. Miałka czy kamienna gruba? Re: jaka sól do kiszenia kapusty ? Sprawdzony przepis na kiszoną kapustę sprawi, że po zdrową i smaczną kiszonkę będziesz mógł sięgać przez cały rok.
Kiszenie kapusty w pojemnej beczce nie jest wcale takie skomplikowane. Wystarczy odpowiednio dobrane warzywo, właściwa proporcja soli, przyprawy i czas. Dowiedz się, ile soli jest potrzebne do kiszenia kapusty, czym ją doprawić i ile trwa proces fermentacji. Jak przygotować kapustę do kiszenia? Właściwie wystarczą do tego dwa składniki: dojrzała zwarta główka białej kapusty (tzw. cukrowej) oraz sól kuchenna, niejodowana, w ilości nie większej niż ok.
Kto lubi, może dodać przyprawy, np. Uwielbiam takie wpisy! Na facebooku od kilku dni piszę ciągle o tym, że kapusta kiszona pojawia się na naszym stole zaskakująco często.
A to za sprawą moich tegorocznych przetworów. Połowa października to czas kiszenia kapusty na zimę. Jeśli nie mamcie dużej powierzchni na jej przechowywanie lub nie wyobrażacie sobie szatkowania kilogramów kapusty, można po prostu kisić ją na bieżąco w mniejszych ilościach i cieszyć się jej smakiem nie tylko w zimie, ale przez cały rok.
Jakie zastosowania może mieć sól? Dodatki Sól sosnowa do przyprawiania potraw oraz do kąpieli. Jest w sklepach Sól do przetworów. Sół kamienna niejodowana, bez antyzbrylacza - z Kłodawy. Do kiszenia kapusty niezbędna jest sól kamienna niejodowana.
Zbyt duża ilość soli hamuje nie tylko rozwój bakterii E. Dodane przez manson w: Tylko o kuchni. Czy kapusta,którą można kupić teraz nadaje się do kiszenia? Czy powinna być raczej z odmian pózniejszych? Każde z tych pytań wymaga przemyślanych decyzji.
Gdy popatrzy się na rynek warzyw w Polsce, widać jednak, że swój potencjał, być może nawet nie do końca wykorzystany, mają kapusty. W tym zakresie Syngenta proponuje szeroki zakres odmian, które są w stanie. Ile soli do kiszenia kapusty?
A Polacy bez wątpienia należą do jednych z największych miłośników tego kwaśnego przysmaku. Sukces kiszenia kapusty bierze się przede wszystkim z niesamowicie długiej przydatności do spożycia tego produkty. Niektórzy podczas kiszenia ogórków dodają również liście wiśni, listek laurowy, ziele angielskie, paprykę czy estragon.
Nieco mniej popularne jest wykorzystanie zalewy z musztardy, octu, soli i cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.