Gdy przygotowujesz dodatki do swojej pizzy, pamiętaj, że cienki spód piecze się 8-minut. Pokrój więc warzywa oraz wędliny cieniutko, aby podczas krótkiego pieczenia jak najmocniej je skarmelizować i wydobyć z nich maksimum smaku. Jakie dodatki do pizzy można zastosować? W zależności od pizz y, jaką chcesz zrobić, możesz.
Na mojej „linii produkcyjnej” domowej pizzy jest jeszcze ostatni krok, tuż po upieczeniu pizzy i zaraz przed zjedzeniem – dodatki do pizzy.
W tym kroku dodaję na gotową pizzę dodatki, które dodatkowo podkręcają smak pizzy tak, że jest jeszcze smaczniejsza. I to prawda, na pizzy i zapiekankach można położyć między innymi owoce morza, mięso, warzywa, ryby albo grzyby. A także tak wyszukane dodatki jak kiszona kapusta, kiwi czy pleśniowe sery. Włosi, którzy robią klasyczną włoską pizzę nie umieszczają na pizzy zbyt wielu dodatków. Pizza to danie, które powstało w wyniku panującej.
Mam zamiar zrobić pizze ale nie wiem jaie bym na nią dać dodatki. Jeśli macie jakieś pomysły to pisać? Restauracje oferujące dania z kuchnią włoską od wielu lat podbijają kulinarne gusta polaków.
Pizzerie w swojej ofercie dysponują wieloma rodzajami pizzy, od klasycznej capriciosy, po produkt z owocami morza. Oprócz standardowych elementów takich, jak ciasto, sos, czy ser w pizzy możemy znaleźć wiele, innych składników. Oto lista najdziwniejszych dodatków do pizzy. Wybierz najlepsze dodatki do pizzy. Oto prawdziwe pole do popisu.
Pewnie nie musimy wspominać, że istnieje niezliczona ilość smacznych i bogatych w witaminy warzyw: możesz zaszaleć z czymś mniej znanym, jak koper włoski czy bób. Plastry gruszki albo figi stworzą słodki kontrast do słonych lub pikantnych pizz. Pizzę posypaną dodatkami wrzucamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Włoscy pizzaiolo używają pieców opalanych drewnem lub kamiennych rozgrzanych do temperatury 3stopni. W domowych warunkach nie jesteśmy w stanie odtworzyć takiego żaru, ale dzięki kamieniowi do pizzy możemy osiągnąć podobny efekt.
Pizza domowa to jedyna pizza jaką znałem, zanim zacząłem odwiedzać restauracje i poznawać tradycyjny, włoski sposób na pizzę. W wielu domach przygotowuje się ją w zasadzie ten sam sposób i nazywa zwykle po swojemu. Pizzy nikomu nie trzeba przedstawiać. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli Włoch, a także znany na całym świecie przysmak, którego spożycie stale utrzymuje się na wysokim poziomie. Fenomen pizzy to przede wszystkim ciasto, dopiero później zwraca się uwagę.
Ja lubię pizze ostre i podam Ci, jaką ja zrobiłem, ale Ty sam zdecydujesz, co na nią położyć. Zazwyczaj daję: pieczarki, pomidory, cukinie, szynkę i 2-max.
Co jeszcze można wrzucić na pizzę? Jeżeli do pizzy dodamy starty żółty ser gouda, też będzie ciągnący. Dodane przez kibiw: Tylko o kuchni.
Jaki waszym zdaniem jest najlepszy ser do pizzy? Z pozoru zawsze wygląda tak samo: ciasto, sos pomidorowy, ser i dodatki. Jednak wiele regionów ma swoje popisowe pizze, które stały się ich znakiem rozpoznawczym. Nie ma nic bardziej włoskiego niż pizza w barwach narodowych.
Kiedy czasem mamy ochotę na domową pizzę to problemem może stać się sos, który jest podstawą tej potrawy. Poniżej przedstawiam sprawdzony i dobry sos, który zawsze wychodzi. Jest on również bardzo prosty i szybki w przygotowaniu - wystarczy koncentrat pomidorowy, trochę ziół i kilka minut czasu.
Po przeczytaniu tego postu będziesz wiedzieć jaką mąkę kupić na pizzę oraz dowiesz się jakie inne mąki można użyć do pieczenia pizzy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.