piątek, 24 sierpnia 2018

Galareta wieprzowa z golonki

Znana pod nazwą zimne nóżki, galert albo studzienina, podawana z sokiem z cytry Zobacz więcej. Agatka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Domowo i ze smakiem. Oczysczamy skórę na golonce i nóżkach, dokładnie myjemy w zimnej wodzie.


Galaretki z golonki i nóżek wieprzowych. Dodajemy warzywa i przyprawy (bez soli i pieprzu).

Gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Wieprzowa galareta na golonce Warzywa obieramy. Do garnka wkładamy umytą golonkę i mięso, dodajemy warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy całość wodą (razy wody co mięsa i warzyw), solimy i gotujemy na niewielkim ogniu pod częściowym przykryciem przez około 4-godzin. Nóżkę i golonkę dokładnie wyszoruj.


Zalej wodą i gotuj na bardzo małym ogniu 1. Po tym czasie dodaj oczyszczone warzywa, bez czosnku ( cebula upalona na ogniu) i przyprawy. Gotuj jeszcze godzinę do momentu aż mięso będzie odchodzić od kości. GALARETKA WIEPRZOWA Z GOLONKI ZIMNE NÓŻKI.

Znakomitymi dodatkami są ogórki kiszone (oczywiście najlepiej takie domowej roboty) na kromce wiejskiego chleba oraz szklaneczka czegoś mocniejszego. Domowa galareta wieprzowa smakuje świetnie na podstawie wywaru z Kostki Mięsnej WINIARY, w którym gotuje się nóżki wieprzowe, golonkę oraz kompozycję warzyw. Pamiętaj, aby podawać galaretę wieprzową skropioną delikatnie sokiem z cytryny lub octem dla uwyraźnienia smaku.


Nie żałuj przypraw: czosnku, ziela angielskiego, liści. Po pół godzinie dodać warzywa. Gotować na bardzo wolnym ogniu do czasu, aż mięso odejdzie od kości. Szybkie muffinki z parówką i. Idealnie pasuje jako dodatek do innych potraw.


Mimo upływu lat przepis na galaretę z golonki nie uległ większym zmianom. Składniki, które dodajemy do galarety, zależą przede wszystkim od naszych upodobań. Jedne warzywa możemy zastępować innymi. Z pewnością nikomu nie sprawi żadnych kłopotów.


Taka galaretka z golonki jest bardzo zdrowa, szczególnie dla naszych stawów. Pyszna galareta z nóżek wieprzowych i golonki, idealna zakąska na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Przepis bez dodatkowej żelatyny.


Kilka przydatnych porad.

Wywar przecedzić przez sitko i dodać przygotowany czosnek. Zobacz przepis na galaretę z nóżek - najlepiej podać je z chrzanem, octem lub cytryną! Pewnie znajdą się osoby, które uznają że dodanie do galarety z nóżek i golonki kurczaka to profanacja, ale mnie właśnie taka smakuje najbardziej. Obieram dokładnie mięso (zwłaszcza z golonki, w nóżkach go właściwie nie ma). Przygotowuję niewielkie miseczki, do każdej według uznania nakładam porcje groszku, ugotowanych wcześniej warzyw, kawałków zielonej natki pietruszki - zalewam wywarem i odstawiam do ostygnięcia.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na galareta wieprzowa z golonki magdy gessler. Kalkulator kalorii - sprawdź ile kalorii zawierają twoje posiłki. Tabele kalorii, wartości odżywcze, kalorie produktów, kcal, białko, węglowodany, tłuszcz, tabela kalorii. Pokaźny zbiór przepisów. Golonki opłukać, zalać szkl.


Włożyć ziele angielskie i liście laurowe. Gdy mięso oddziela się od kości, zestawić z ognia. Wyjąć warzywa i golonki, wywar przecedzić.


Na dnie misy ułożyć groszek i pokrojoną w. Odpowiednio przygotowana galareta mięsna nie wymaga dodawania żadnej żelatyny, ponieważ tężeje dzięki dużym ilościom białka – kolagenu. Taką właśnie galaretę z nóżek wieprzowych w formie od babki robiła na Wielkanoc moja Mama. W tym roku postanowiłam i ja tak zrobić – dziś na próbę, reszta galarety w słoiku w lodówce, powędruje do foremki w sobotę wieczorem, żeby była gotowa na niedzielne śniadanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty