wtorek, 28 sierpnia 2018

Ile zakwasu zamiast drożdży

Nie dość, że po kilku dniach nadal świeży,. Ja dodaję mąki owsianej, bo zdrowa. Co do zakwasu, nie odkładam zakwasu, tylko resztę ciasta, bez względu z czym jest, dodaję trochę mąki żytniej i wody i rośnie jak na drożdżach. Po prostu musisz dodać zakwas, a ile to zależy od tego jaki masz mocny i jaki kwaśny chleb lubisz. Im więcej zakwasu, tym będzie bardziej kwaśny gotowy upieczony chleb.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga PaleoLife. Pierwszy domowy chleb. Chleb bezglutenowy (paleo, bez drożdzy, gryczany) 474. Dodane przez Ladyhousewife w: Tylko o kuchni. Na zakwasie jest faktycznie dużo zdrowszy, ale łatwiej będzie zacząć od drożdzowych.


Młody zakwasu, nawet kilkutygodniowy nie da rady dźwignąć chleba bez pomocy drożdży. Można spróbować po pół roku jaką moc ma zakwas (ja tego nie testowałam), być może już wtedy da radę. Jak przeliczyć drożdże świeże na suszone? Przemnóż liczbę gramów drożdży suszone przez – otrzymasz liczbę gramów drożdży świeżych.


Dla przykładu, w przepisu jest napisane, aby użyć gramów drożdży suszonych, co daje ok. Zamiast dużej pizzy mini pizzerinki na pewno każdego zadowolą min łatwe tanie. Puchate racuchy bez drożdży. Aby powstał chleb ciasto musi zostać poddane procesowi fermentacji.


Możemy ją wywołać używając zakwasu lub drożdży. W artykule przedstawione zostaną zalety i wady obu tych metod. Dowiemy się także jak przygotować i przechowywać zakwas. W tym celu zamiast drożdży piekarskich należy użyć zakwasu chlebowego, oraz ograniczyć ilość cukru dodawaną do fermentacji. Trzeba pamiętać, że w zakwasie, oprócz bakterii odpowiedzialnych za fermentację mlekową, znajdują się również dzikie drożdże, które będą przetwarzały cukier w alkohol.


Oczywiście trzymam w cieple, najlepiej w kuchni lub na kaloryferze, o ile nie jest za bardzo gorący. Tak jest prawidłowo. Zakwas powinien pachnieć kwaśno. Bezglutenowy, bez drożdży, zakwasu i środków spulchniających. Moim zdaniem dodawanie drożdży do zakwasu mija się z ideą pieczenia na zakwasie.


Nie dziwię się, że ciasto było przerośnięte. Proszę dać zakwasowi szansę samodzielnie się rozwijać. Co do struktury, im więcej ciemnej mąki i ziaren, tym trudniej osiągnąć elastyczny miąższ. Tradycyjna, domowa kuchnia nie może się obyć bez zakwasu.


To podstawowy składnik chleba, tuż obok mąki i wody. Niestety, obecnie jest on zastępowany przez drożdże, spulchniacze i inne dodatki. Na szczęście zamiast ubolewać nad upadającymi zwyczajami możesz wziąć. Do niedawna miałam możliwość kupowania drożdży suchych bez dodatków, ale już od jakiegoś czasu w moim sklepie się nie pojawiają.


Teraz jednak wolę drożdże świeże, bo te suszone na ogół mają przynajmniej jeden chemiczny dodatek(E-491), a jak wiadomo nie jest to samo zdrowie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty