Mule zwane inaczej omułkami, to jadalną grupę małży. Omułki stanowią cenne źródło białka, witamin z grupy B oraz jodu, wapnia, selenu i fluoru. Mule mrożone dostępne na rynku są już oczyszczone i często obgotowane (mają wówczas otwarte muszle).
Mule podane w sosie najczęściej je się rękami. Rozchylona muszla pierwszego zjedzonego mula służy jako szczypczyki do wyjmowania mięsa kolejnych.
Można posłużyć się widelcem, przytrzymując muszlę ręką, a sos zjeść łyżką. MULE - najlepsze przepisy Informujemy, że z dniem 21. Ustatecznienie serwisu oznacza brak możliwości logowania do serwisu oraz dodawania nowych przepisów.
W tym miejscu możesz zgłaszać sytuacje, w których może dochodzić do nadużyć lub błędów technicznych. W poniższej ramce wpisz problem, który zwrócił Twoją uwagę. Lista przepisów na małże mule z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Olga Smile w Social Media. Mule to jadalna grupa słodko- i słonowodnych mięczaków. Mają wydłużoną skorupkę i mięsiste, delikatne wnętrze o słodkawym, lekko morskim smaku.
Bardzo szybko się je przyrządza, a im krócej się gotują, tym lepiej. Wystarczy, że potrzymamy je na ogniu kilka minut dłużej niż należy, a zgorzknieją i zrobią się gumowate. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Poznikały przepisy dodawane pod starymi redakcyjnymi, nie naszymi własnymi, kategoriami. Wedle obiegowej opinii, powtarzanej przez blogi i magazyny kulinarne - latem.
Mulę mimo tego, że są jednymi z najbardziej rozpoznawalnych owoców morza to nie są częstym gościem naszego domowego menu. Latem - w ciepłej wodzie - mule odbywają tarło. Wziąłem od niego przepis i tak najczęściej mule w domu. Zaloguj się lub zarejestruj.
Mule w winie ALBA BLOG KULINARNY alba. W dużym garnku zeszklij na maśle pozostałą szalotkę, dodaj białe wino i doprowadź do wrzenia. Gotuj minuty, aż alkohol wyparuje, dodaj mule, wymieszaj, przykryj i gotuj na mocnym ogniu 3-minuty.
Na koniec wstrząśnij garnkiem, by smaki się dobrze połączyły i odłóż przykrywkę.
Wlej sos pomidorowy, dodaj liście bazylii i. Dziś przedstawiam przepis na moje ukochane mule, tym razem w wersji najłatwiejszej w stylu francuskim. Małże duszone są w aromatyzowanym tymiankiem, pietruszką i liściem laurowym białym winie z cebulą i czosnkiem. Uwielbiam małże w każdej postaci, tym razem wersja bardzo, bardzo delikatna, bo małże w sosie śmietanowym na bazie wina, rewelacyjne! To danie idealne dla tych z Was, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z mulami, w tej odsłonie są bowiem niesamowicie delikatne i smaczne. Mule, małże czy omułki w delikatnym sosie z białego wina, z szalotkami, czosnkiem i zieloną pietruszką.
Przepisy kulinarne - Magda Gessler - Smaki Życia. Na stronie znajdziesz przepisy kulinarne. Przenieś się w kulinarną podróż w przeróżne zakątki świata razem z Magdą Gessler.
Tworzymy ją z pasją dla tych, którzy tak jak my, kochają gotować i piec. Znajdziesz tu moc inspiracji na każdą okazję, stworzysz własną książkę kulinarną, a także poznasz sporo kulinarnych porad i trików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.