środa, 8 czerwca 2016

Jak zrobic kielbase do wedzenia

Mam zasadę, że jak coś piszę to najpierw sam to sprawdzam. Ale jak sobie pomyślałam, co w moim rodzinnym domu kojarzy mi się z typowo polską kuchnią, co pamięta Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga PudlaS Gotuje. Już od dłuższego czasu planowałem zrobienie domowej kiełbasy wędzonej.


Na internecie znalazłem wiele różnych przepisów, na. Maszynka do mielenia mięsa powinna posiadać sitka do mielenia o różnych oczkach oraz lejek do napełniania jelit masą mięsną. Możemy również zakupić mielone mięso lub poprosić o zmielenie mięsa w sklepie lub posłużyć się robotem kuchennym. Jak zrobić i uwędzić kiełbasę - DIY - gdy myślisz o zrobieniu i wędzeniu kiełbasy, myślisz to musi być trudne. Szczerze też tak myślałam - aż.


Kuchnia na wzgórzu - blog kulinarny Znajdziesz tu proste przepisy na domowe dania. Jak przechowywać swojską kiełbasę? Domowa kiełbasa, bez konserwantów, zbędnych dodatków typu białko sojowe, polepszaczy smaku i aromatu to wędlina, którą z powodzeniem możemy nie tylko ugotować, upiec lub uwędzić, ale także zamrozić i zjadać w miarę potrzeb.


Mięso wieprzowe można przechowywać w zamrażarce do miesięcy. JAK ZROBIĆ KIEŁBASĘ, JAK DŁUGO PARZYĆ I WĘDZIĆ KIEŁBASĘ - krok po kroku. Postępowanie Według wielu domowych wędliniarzy, kluczem do najlepszej kiełbasy jest niska temperatura - zarówno mięsa, jak i sprzętu. Wszystko najlepiej trzymać w lodówce (ostrza maszyny - zamrażarce) do ostatniego momentu - jeśli mięso będzie zimne – pokroi się, a tłuszcz w nim zawarty nie rozmaże się tak łatwo.


Bardzo proszę , zróbcie taką opcję , aby przepis który zaznaczam do drukowania nie posiadał dodatkowych reklam , bo przecież szkoda kolorowego tuszu. Podstawowa rzecz przy wyrobie kiełbasy to nie przesadzić z jej chudością a przy wędzeniu dobre wysuszenie przed właściwym wędzeniem. Warto zaznaczyć, że mięso dzika dzieli się na klasy. Klasa I to łopatka, szynka i karkówka, do klasy II należy przerośnięty boczek, a do klasy III drobne mięso, w tym gicze i pozostałe części z obróbki łopatki i szynki. Zobaczmy, jak powinna być zrobiona kiełbasa z dzika.


Przeważnie nasz zakup okazuje się nie być tak smaczny jak zachwalali na stoisku, no i człowiek ma tylko niepotrzebne nerwy. Na szczęście istnieje przepis na domową kiełbasę, którym z wielką chęcią podzielę się z Wami. Nasza domowa kiełbasa będzie pyszna, a mięso jakie do niej użyjemy to drób.


Do miski emaliowanej ( nie obitej) wkładamy zmielone mięso,dodajemy przyprawy peklosól, pieprz i sól dokładnie mieszkamy odstawiamy w chłodne miejsce na godziny. Do masy mięsnej dodajemy przeciśnięty czosnek, przegotowaną zimną wodę w ilości (5-szklanki) Wyrabiamy do czasu aż masa będzie kleista. This feature is not available right now.


Please try again later. Nawet, jeśli zaopatrzymy się w specjalny termometr z czujnikiem do wędzarni, to i tak cała filozofia skupia się na stabilnym utrzymywaniu płomienia. Pod koniec wędzenia, możemy podrzucić do paleniska kilka gałązek jałowca, tymianku, by nadać wędzonce niepowtarzalny smak.


Sprawdzamy, czy wyroby są prawidłowo uwędzone. Wszystko wymieszać i wsadzić z powrotem do lodówki na godziny. Blog kulinarny Gosi i Marka. Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Ja swoją przygodę z wędzeniem rozpocząłem od zrobienia kiełbasy, ponieważ pomyślałem że jeżeli poradzę sobie ze zrobieniem kiełbasy to reszta pójdzie mi z górki.


Tak też się stało i dziś wędzę już wszystko z doskonałym rezultatem, co potwierdza moja rodzina i znajomi, którzy zajadają się moimi wyrobami. Czego potrzebujesz? Przed przystąpieniem do pracy musisz przygotować: mięso, jelita (wieprzowe lub baranie), maszynkę do mielenia, pieprz, wodę, sól, gałkę muszkatołową, czosnek i gorczycę. Prawie wszystkie składniki na kiełbasę miałam, pominęłam jedynie ziarna kopru z prostej przyczyny akurat tych ziaren nie miałam i do tego jakoś do mnie nie przemawiał koper w kiełbasie. Postanowiłam, że jak wrócę do domu to zabiorę się za ten przepis.


Przewidziany był też długi okres suszenia chorizo, bo tygodniowy. Robienie kiełbasy w domu powoli wraca do łask i znajduje coraz więcej zwolenników. Nie obawiajmy się kosztów, bo te są porównywalne do zakupienia gotowej kiełbasy w sklepie, ani dużego nakładu pracy, bo nie jest on aż taki wielki, a aromat świeżej domowej kiełbasy.


Kiełbasy – przepisy, receptury, jak wykonać domową kiełbasę. Jestem amatorem domowego masarstwa, samodzielnie wykonuję kiełbasy z przepisów znalezionych w internecie i książkach. Na tym blogu prezentuję moje doświadczenia oraz przepisy na udane według mnie kiełbasy!


Zapraszam do lektury bloga!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty