A do tego jeszcze prostszy w wykonaniu niż pokazywany wcześniej pierwszy chleb nawet na młodym zakwasie;) Ten także wyjdzie na młodym, a co więcej zdecydowanie krócej się na niego czeka, bo znacząco przyczyniają się do tego zarówno sposób robienia ciasta, jaki technika wyrastania. Keksówki lub inne foremki do chleba natłuszczam (najlepiej smalcem i przyprószyć bułką tartą lub otrębami ) albo wykładam papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto dzielę na równe części i przekładam do blaszek.
Delikatnie (ale skutecznie) dociskam zamoczoną w wodzie łyżką do dna keksówek, aby wypełniło foremki. Wystarczy tylko kilka dni wcześniej zamieszać kilka składników i dać im zareagować w cieple;) W ten oto sposób żur vel żurek, staropolskie tradycyjne danie, możemy przygotować od A do Z. Chrupiący, świeży, domowy chleb.
A gdyby tak można było upiec przepyszne bochenki i mieć go zawsze pod ręką? Lubisz dobrze zjeść? A może nie tylko dobrze zjeść, ale też lubisz, gdy jest smacznie i wartościowo?
Mam na imię MaGda, a to jest mój skuteczny blog. Krótkie, sprawdzone VIDEO PRZEPISY oraz PORADNIKI KULINARNE łączę ze skutecznym działaniem i świadomym odżywianiem. Tradycyjna, domowa kuchnia nie może się obyć bez zakwasu. To podstawowy składnik chleba, tuż obok mąki i wody.
Niestety, obecnie jest on zastępowany przez drożdże, spulchniacze i inne dodatki. Na szczęście zamiast ubolewać nad upadającymi zwyczajami możesz wziąć.
Sprężysty, idealnie wilgotny, o chrupkiej skórce i boskim zapachu, jaki ma chyba tylko chleb na zakwasie. Te bochenki upiekłam metodą, która pozwoli się wyk. Zakwas do wypieku domowego chleba. Atrakcyjne ceny, popularne produkty i opinie użytkowników!
Znajdź coś dla siebie. Do nowego szklanego naczynia warto odłożyć łyżki zakwasu i trzymać w lodówce. Jak zrobić nowy zaczyn? Do odłożonego zakwasu dodajemy wieczorem 1g mąki pszennej razowej oraz 1ml letniej wody.
Następnego dnia zakwas będzie przygotowany do kolejnych wypieków. Po tym czasie, czyli wieczorem, przemieszać. Po kolejnych godzinach dokarmić, dolewając 1ml ciepłej wody i wsypując ponownie 1g mąki. Wymieszać i ponownie odstawić.
Czynności powtarzać aż do. Zmieniłem przepis i więcej cukru daje do chleba. Najlepiej przykryć go ściereczką lub gazą (tak by dochodziło do niego powietrze) i odstawić w ciepłe miejsce na godziny.
Ale mało kto będzie to mierzył. Po prostu należy odstawić słoik np. Pieczenie chleba na zakwasie lub na drożdżach we własnym domu wcale nie jest takie skomplikowane, a my możemy cieszyć się prawdziwie swojskim i chrupiącym pieczywem każdego ranka.
Do pszennego chleba pasują rozmaite zioła, ziarna i przyprawy.
Można je stosować osobno albo użyć wszystkiego po trochu. Tutaj trzeba zdecydowanie dodać – to nie jest zabawa dla niecierpliwych. Więc jeśli jesteś w miarę cierpliwy, spróbuj. Dzisiaj przedstawię Wam chleb, którym powróciliśmy do pieczenia na zakwasie. Pełna metoda pięciofazowa służy do produkcji chleba z ciemnej mąki żytniej.
Stosowane bywają także krótsze metody, nawet dwufazowa, wyłącznie z kwasem i ciastem właściwym. Alternatywą dla procesów fermentacyjnych jest stosowanie w produkcji pieczywa żytniego substancji polepszających, „suchych zakwasów”. Przymierzam się do upieczenia chleba na zakwasie. Kupiłam mąkę żytnią w piekarni ( nie wiem jakiego typu, bo nie jest nic napisane) i zaczęłam robić zakwas wg przepisu powyżej.
Drugiego dnia zakwas zaczął fermentować, pojawiły się pęcherzyki powietrza. Dopiero zaczynam swoją przygodę z wypiekiem chleba. Natomiast mam pytanie dotyczące chleba.
Zostawiłam go do wyrośnięcia na godzin przez przypadek i wyrósł znakomicie. C jak w przepisie (na mące żytniej typ 720). Chlebek piekłam minut w 210st.
Jest przepyszny tylko, że lekko klejący.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.