czwartek, 19 maja 2016

Jak przyprawić królika do duszenia

Kwestii Smaku i przystosowałam do naszych potrzeb. Królik Zobacz więcej. Może być serwowane na wiele sposobów, jednak najwięcej serc zdobył przepis na królika duszonego w sosie własnym.


Poznaj sprawdzony przepis, który przy pomocy ziół tworzy niezwykłą kompozycję smakową. Najłatwiej jest przygotować królika jako baza do wykonania sycącego rosołu. Delikatny i aromatyczny wywar będzie podstawą do wielu zup. Przygotowując rosół z królika powinniśmy postępować tak samo jak w przypadku rosołu z kurczaka.


MAGAZYN PORADY KULINARNE ŚWIAT PRZYPRAW VIDEOPORADY Zdrowe odżywianie. Przepisy z: przyprawy do krolika (15) Gulasz z królika. Potrawka z królika. Lista przepisów na jak przyprawić królika z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Dusić do miękkości pod przykryciem. Jak przyprawić królika przepis - Durszlak.


Włożyć z powrotem królika i sos wraz z królikiem zagotować. Można też zrobić sos pomidorowy lub cebulowy. Idealnie nadaje się zarówno do gotowania, pieczenia, jak i duszenia. Przód królika to mięso twardawe, które trzeba przez długi czas gotować na wolnym ogniu, aby zmiękło. Po tym czasie był twardy i nie dało się widelcem oderwać kawałeczka mięsa od kości.


Warzywa również były twarde. Dopiero kolejna godzina w piekarniku spowodowała, iż królik nadawał się do jedzenia. Proponuję zmienić czas pieczenia z minut na godzinę minut.


Dania z królika to zazwyczaj potrawy bardzo delikatne, a jednocześnie smaczne i bogate w cenne składniki odżywcze. Lekkostrawne mięso z królika, o niskiej zawartości cholesterolu, jest idealne zarówno dla osób będących na diecie, jak również dla tych którzy cierpią na niedobory białka. Zalety smakowe i zdrowotne mięsa króliczego coraz częściej docenia się w kuchni.


W czasie duszenia można podlać winę ( jeżeli ktoś lubi). Sos wytworzony w czasie duszenia można podprawić smietaną, lub pozostawić królika w sosie własnym. Po moim ostatnim podejściu do królika (upiekłam w całości) postanowiłam, że z nim kończę.


Ale zobaczyłam ten przepis i postanowiłam spróbować jeszcze raz. Na żeberkach ugotowałam zupę, tak jak napisałaś (mam nadzieję, że to co wycięłam było żeberkami). No i to mięsko z zupy było pyszne, mięciutkie. Przyznam szczerze, że jeszcze do niedawna nikt w rodzinie nie potrafił przygotować królika tak jak moja babcia.


Mówię, że do niedawna, ponieważ nieskromnie przyznam, że pod okiem babci udało mi się dopracować recepturę do granic (jak do tej pory) możliwości Uwielbiam przyrządzać królika. Przygotowane części królika myjemy, osuszamy i posypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Jako wina uzylam alzackiego silvanera.


Wkladamy ponownie krolika do wina na patelnie (danie robilam na bardzo glebokiej patelni, ale mozna tez wszystko wykonac w garnku do duszenia ), dorzucamy warzywa i przyprawy. Następnie do mięsa wrzucamy cebulkę, mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty