Prosty chleb, na żytnim zakwasie, z mąki graham, bez drożdży i żadnych dodatków. Pełnoziarnisty, zdrowy i do wszystkiego pasujący. Dodane przez izac w: Tylko o kuchni.
Drodzy Smakerowicze, czy ktoś z Was posiada urządzenie thermomix? Jeżeli tak, to może powymienialibyśmy się ciekawymi przepisami? Tradycyjny pszenno-żytni polski chleb można zamienić w niebanalną podstawę posiłku, jeśli dodamy do niego np.
Do wyrobu chleba warto też użyć mąki Graham i nadal cieszyć się smakiem pszennego, tym razem zdrowszego chleba. Mąka Graham zawiera część okrywy ziarna – otręby. Ceny chleba rosną w zastraszającym tempie. Dobrze, że mamy Thermomix to możemy sobie robić chleb samemu. Dziś przepis na chleb razowy przygotowany z pomocą Thermomix.
Pyszny, z chrupiącą skórką. Coś w tym pewnie jest, ale kromeczka na śniadanie nie powinna nas utuczyć, nawet jeśli nie będzie to najbardziej wymyślny chleb z owsem, żytem i orkiszem. Czasami chce się takiego najzwyklejszego chleba, bez ziaren, bez 1różnych składników.
Szukam ciekawych dą do wykonania w Thermomixie. Poszłam do piekarni, którą kiedyś uważaliśmy za najlepszą. Razowy chleb bezglutenowy jest najlepszym wyborem zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych z celiakią. Dlatego dziś podrzucam przepis na najlepszy razowy chleb bezglutenowy z theromixem, ale przygotujecie go również bez użycia tejże maszyny. Jak Zrobic chleb z thermomix Składniki 9gramów mąki pszennej łyżeczki soli 6gramów wody gramów świeżych drożdży łyżeczki cukru Jak zrobić Wpisz tutaj kroki przygotowania.
Dodatkowo są o wiele zdrowsze od tradycyjnych wypieków pszennych. Bezglutenowy chleb życia. Bezpłatna rejestracja. Pierwszy wyszedł idealnie i zapomnieliśmy go zabrać na święta.
Bardzo prosty i szybki chleb na drożdżach składający się z razowej i jasnej mąki pszennej, z niewielkim dodatkiem żytniej mąki razowej i miodu. Nie wymaga długiego zagniatania, rośnie bardzo szybko a smakuje… jak chleb graham :-) Jest raczej miękki i puszysty, rewelacyjny również do tostów. UWAGA: Zmiana adresu strony! Ale ten chleb ma taką skórkę, jakiej jeszcze nie robiliśmy.
Chleb graham na drożdżach. Jest bardzo chrupiąca, ale jednocześnie wcale nie twarda, coś jak na chlebie baltonowskim. Od teraz ten patent będziemy zdecydowanie wcześniej stosować. W ciągu kilku chwil robi się specjalną pomadę, którą smaruje się chleb tuż przed pieczeniem.
Pieczemy go w garnku z pokrywką stąd nazwa, że chleb z gara. Jednak jesli nie jesteśmy posiadaczami garnka, który możemy w całości używać w piekarniku, wystarczy nam większe naczynie żaroodporne z pokrywą. Kiedyś często jechałam do pracy okrężną drogą, by móc kupić w ulubionej piekarni duży pszenny chleb. Stronę prowadzę rok.
O jedzeniu piszę, myślę i śnię! U mnie spotykają się osoby na zdrowej diecie, w tym bezglutenowej, wegetariańskiej, wegańskiej oraz wielbiciele polskiej kuchni. Mąka graham, z której powstaje chleb jest bardziej oczyszczona niż typowa mąka razowa, ale o wiele wartościowsza niż typowa mąka pszenna.
Część jej ziaren (bielmo, zarodek, otręby) są silnie rozdrobnione. Wartość odżywcza chleba zależy od mąki, z której jest zrobiony. Warto wybierać ciemny chleb z mąki z pełnego przemiału, razowej i graham, bo jest źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają energii bez nagłych skoków insuliny.
Wychodzi lekko wilgotny, jest świeży nawet po dniach. Piekłam go w maszynie do chleba, na suszonych drożdżach (wyrósł na cm) i odmierzałam tym samym kubkiem. Ostudzony kroimy, a kromki smarujemy Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.