poniedziałek, 2 maja 2016

Kolumbia kawa

Dlaczego w tytule artykułu napisałem „wicekrólowa”? Otóż, kraj ten jest drugim na świecie producentem arabiki (a trzecim na świecie producentem kawy – Wietnam jest drugi, ale tam uprawia się głównie gorszą jakościowo robustę). Kolumbia ma reputację znakomitego producenta kawy. Kawa kolumbia na Allegro. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje.


Wejdź i znajdź to, czego szukasz!

W tym intrygującym kraju na podróżnika czekają niezliczone atrakcje: pełne uroku kolonialne miasta, tajemnicze lasy deszczowe Amazonii, niebosiężne szczyty Sierra Nevada, aromatyczna kawa w tradycyjnej fince w Zona Cafetera, a wreszcie – ocienione. Wiele się tutaj zmieniło od czasu trudnych lat 80. Kraj odrodził się niczym Feniks z popiołów, a obecnie może pochwalić się najszybciej rozwijającą się gospodarką w Ameryce Południowej. Radość zakupów i 1 bezpieczeństwa dla każdej transakcji. Wczasy w Kolumbii to najlepsza okazja, aby na własne oczy przekonać się, jak smakuje prawdziwa kolumbijska kawa, przeżyć przygodę w amazońskiej dżungli, odwiedzić przepiękną kolonialną Bogotę, obalić mity dotyczące (nie)bezpieczeństwa w Medellin czy zatańczyć salsę na ulicach Cali – światowej stolicy tego tańca.


Ma piękne, równe ziarna i delikatne nuty orzechowo-czekoladowe. Supremo jest perłą w koronie kolumbijskiego przemysłu kawowego. Jej nazwa odnosi się do rozmiarów ziaren (Supremo ma największe ziarna, zaś nieco mniejsze nazywane są Excelso).


Terytorium Kolumbii rozciąga się od Morza Karaibskiego po Pacyfik, zajmuje spory fragment puszczy amazońskiej, osią państwa jest łańcuch Andów.

Najlepsza kawa kolumbijska ceniona za wyjątkową jakość ziaren. Na początku uznawana za napój elitarny mogła być degustowana tylko w odpowiednim towarzystwie, czyli wśród koneserów miejscowej wyższej klasy. Jedna z anegdot mówi też o tym, że jeden z jezuitów, zalecał uprawiać kawę jako kościelną pokutę.


Mieszanka najlepszych arabik z różnych regionów Kolumbii. Ciemne palenie sprawia, że idealnie nadaje się do przygotowania espresso z ekspresu ciśnieniowego. Ta kawa świetnie pasuje do każdego rodzaju parzenia. Nuty smakowe: brzoskwinia, cytryna, karmel.


Polecana do ekspresów automatycznych, kolbowych, przelewowych oraz parzenia tradycyjnego. Wszystkie nasze kawy są wypalane w tradycyjnym bębnowym piecu, tzw. Dzięki temu jest uprawiana w bardzo różnych warunkach klimatycznych, która pozwala na dojrzewanie i zbieranie owoców w różnych porach roku. Około połowa eksportu przypada na Stany Zjednoczone. Kolumbijska kawa jest dobrze znana ze swojej wysokiej jakości.


Nie jest to też pierwsza kawa z Kolumbii wypalana przez Elę Citak z tejże palarni. Zapach z paczki jest lekki, owocowo – kwiatowy z nutami świeżego pieczywa. Niedobory kawy nie zniknęły w okresie PRL-u, stając się ważnym problemem społecznym. Warszawie przepisu o rozpoczynaniu pracy o godzinie szóstej.


Historia kawy kolumbijskiej. Nie jest pewne, kiedy tak naprawdę kawa przekroczyła granicę Kolumbii i zadomowiła się w tym kraju na dobre. Prawdopodobnie miało to miejsce w XVIII wieku, kiedy zakon ojców jezuitów przywiózł ją ze sobą z podróży z obszarów środkowej Ameryki.

Różnorodność krajobrazów sprawia, że nazywana jest światem w miniaturze. Ośnieżone szczyty Andów, cudowne karaibskie plaże, dziewicze lasy Amazonii to obrazy, które na zawsze pozostaną w pamięci. Dwie najwyższe klasy kaw kolumbijskich to Excelso i Supremo.


Nikt właściwie nie wie, kiedy kawa zjawiła się w Kolumbii, niektórzy uważają, że pierwsze sadzonki przywieźli Jezuiccy zakonnicy XVII wieku. Kawę w Kolumbii produkuje się głównie w dwóch okresach w roku, od września do grudnia i od marca do maja. Kwiaty kawowca nie potrzebują ani ptaków ani wiatru do zapylenia.


Po zaledwie dniach więdną, przeobrażając się w owoc. Krzak kawowy rodzi owoce przez lat. Później obcina się go do korzenia i czeka aż odrośnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty