piątek, 13 maja 2016

Kiszenie kapusty w słoikach

Można zrobić to u progu zimy – większą ilość na raz albo po kilka słoików co jakiś czas, w miarę wyczerpywania się zapasu. Do kiszenia tej kapusty przystąpiłam już dawno, bo z miesiąc temu. Kiedyś, jak kisiłam to dodawałam do niej dodatkową marchew tartą ( kg. na kg. kapusty) i liście laurowe-pół paczki.


Kapusta kiszona to idealne źródło witamin w chłodne dni. Kiszona kapusta w słoikach. Przepis na domową kapustę kiszoną.

Można rzecz jasna kisić kapustę w ten sam sposób zostawiając ją w kamionkowym, dużym naczyniu. Warstwę z wierzchu często trzeba zdjąć i wyrzucić, to naturalna rzecz. Kiszenie kapusty w słoikach to ciekawy sposób na samodzielne przygotowanie dodatku do obiadu lub głównego składnika bigosu. Ważne jest, aby przechowywać ją w odpowiednich warunkach, aby mogła odpowiednio fermentować. Zobacz jak przygotować i wykorzystać domową kiszoną kapustę!


Sama kiszę kapustę, bo jak się okazało jest to proste i wcale nie trzeba mieć do tego celu beczki. Od znajomych dostałam przepis na kiszenie kapusty w słoikach i od tamtej pory każdej zimy cieszę się własną, niezwykle pyszną kapustą. Kapustę odcisnąć z soku i wkładać do słoików ubijając do ¾ wysokości słoika.

Na litr wody źródlanej (niegazowana, dobra woda mineralna) wziąć płaską łyżeczkę soli, tą solanką zalać kapustę w słoikach zakręcić wieczka. Wynieść w chłodne miejsce bez przeciągów. Nie ruszać miesiące. Witaj, zapewne w trakcie przechowywania w piwnicy następowało dalsze kiszenie kapusty w słoikach (może była nie była całkiem ukiszona) i część soku wydostała się na zewnątrz.


Jeżeli nie zmienił się smak i wygląd to nie ma to większego znaczenia (tylko szkoda soku, osobiście bardzo go lubię). Połowa października to czas kiszenia kapusty na zimę. Można ją jeść, przekładam w słoiki i trzymać w lodówce. Opiszę, co robi się dalej, jeśli przygotujecie wielokrotność podanych porcji.


Gdy faza gwałtowna się kończy trzeba przebić kapustę, to znaczy wziąć kij (jak od szczotki tylko czysty i do tego przeznaczony) i wbić go w kilku miejscach w kapustę dochodząc do samego dna. Tak samo jak wcześniej układamy poszatkowane warzywo warstwowo, przeplatając warstwy solą, a na końcu dokładnie ubijamy, aby sok w całości przykrył kapustę. Następnie słoiczki należy zakręcić, ale nie za mocno. Witajcie, jak kisić kapustę w słoiku? Zapraszam do oglądania!


Subskrybuj żeby być na bieżąco Znajdziesz mnie również na. Pyszna kapusta na bieżące potrzeby. Przetwory Czereśnie w słoiku. Jeśli Ci się podobało to kciuk w gorę!


Zakręcić i wekować przez minut.

Taką kapustę można potem jeść jako surówkę lub dusić ją. Gwoli wyjaśnienia – do kiszenia czerwonej kapusty dodaję przegotowanej wody gdyż puszcza ona bardzo mało soku i nie przykrywa on kapusty w trakcie kiszenia. Domowa kiszona kapusta. Często pytacie mnie jak kisić kapustę i czy domowa kiszona kapusta jest zdrowsza od tej, którą można kupić w sklepach.


Uważam, że tak i zdecydowanie raz jeszcze tak! Na pewno od tych w słoiku, co stoją na półce. Taka kiszona kapusta jest pasteryzowana, więc żegnajcie zdrowe bakterie. Taka kapusta- sztucznie kiszona przy użyciu środków chemicznych, środków poprawiających kolor i smak- nie zawiera cennych dla zdrowia probiotyków.


Również pasteryzowanie kapusty niszczy jej zdrowotne właściwości. Na czas procesu kiszenia, który trwa kilka dni, trzymaj słoiki w temperaturze pokojowej. W tym czasie powinna pojawić się piana, a słoiki same szczelnie się zamknąć.


Po kilku dniach przenieś je w chłodne, ciemne miejsce (najlepiej do piwnicy), gdzie będą czekały na zimę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty