czwartek, 22 marca 2018

Chleb na zakwasie pszennożytni

Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego , piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu. Z tej okazji przygotowałam ciemny chleb pszenno-żytni na zakwasie. Bardzo prosty chleb pszenny z dużą ilością żytniego, razowego zakwasu. Nie wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu, wystarczy sam aktywny zakwas.


Dzięki tak dużej ilości zakwasu chleb jest cięższy, ciemniejszy i bardziej chlebowy :). Zakwas postawilam na grzejniku w lazience i jakos ruszyl ,teraz pachnie jablkami ,wczoraj upieklam na nim chleb i wyrosl pieknie.

Dzis chce zrobic drugie podejscie do tego przepisu ,pelna nadziei ze sie tym razem uda. Dzisiaj kontynuacja tematu w postaci prostego przepisu na chleb pszenno-żytni na zakwasie. Jeśli posiadacie już zakwas i rozumiecie na czym polega jego dokarmiane to możecie przejść do etapu wykorzystania go do wypieku.


Już nie jestem w stanie wybrać tego, który smakuje mi najbardziej, bo robiąc kolejne chleby, zawsze myślę sobie, że tak to ten jes Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Mery Cook Me. Uniwersalny chleb pszenno-żytni na zakwasie (Małża ulubiony) Krótka historia w czterech zdaniach opowiedziana fotografiami.


Artystyczna wizja małej damy powoduje zaćmienie bochenka kraciastą ściereczką. Szybki chleb pszenno-żytni.

Chleb księżycowy w pełni. Prosty chleb pszenny, na żytnim zakwasie z dodatkiem odrobiny drożdży – dzięki czemu chleb znacznie szybciej rośnie i nie wymaga wielogodzinnego wyrastania, a wciąż zachowuje smak chleba na zakwasie. Przepis i sposób wykonania tego chlebka zamieściłam w artykule:“Domowy chleb na zakwasie – łatwo, zdrowo i smacznie” Jednak chciałam spróbować innego chlebka oraz poeksperymentować trochę z pieczeniem.


Proszę napisz czy do składników w chlebie Pszenno żytni na zakwasie dodam 1łyżkę cukru to błą oraz czy zamiast wody można dać mleko. Zakwas zrobiłem tak jak u Ciebie i widać w nim dziurki z powietrzem czyli bąbluje. Ale wspieramy się z mamą co do cukru i mleka odpisz proszę. Bułeczki z cynamonem.


Stosunkowo prosty przepis, na domowy chleb pszenno – żytni na zakwasie. Jestem szczęśliwym tatą i mężem. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ zaczyn i chleb, potrzebują trochę czasu aby wyrosnąć. Ponieważ nie przesadzamy z ilością zjadanego chleba, taki bochenek wystarcza nam na około – dni. Rączka Panny Grymaśnej jak kometa sunie ku chropawej skórce.


Jeżeli chcesz upiec swój własny chleb na zakwasie. Czy można ten chleb lub pszenno żytni na miodzie zamrozić po upieczeniu? Nie wiem czy każdy chleb nadaję się do mrożenia.


Z góry dziękuję za odpowiedź.

Dorota, Moje Wypieki pisze:. Ale jak upiekę choc jeden dobry chleb na zakwasie, będe taaaka dumna #128578;. Czasem może pachnieć nawet acetonem ale nie jest to oznaką zepsucia.


Trzeciego dnia zakwas pracuje już w miarę stabilnie i według niektórych już można piec na nim chleb. Ja sugeruję jednak poczekać do lub dnia – zakwas będzie już wtedy na pewno dojrzały i chleb powinien się udać bez problemu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty