czwartek, 1 marca 2018

Chleb zytnio kukurydziany na zakwasie

Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Dziś Atelier Smaku serwuje chrupiący, bezglutenowy chleb na zakwasie. Wersję na bazie mąki gryczanej prezentowaliśmy jakiś czas temu, tym razem opcja, której podstawą jest mąka kukurydziana. Warto spróbować, gdyż jest to ciekawa odmiana nawet dla tych, którzy mogą jeść tradycyjne pieczywo! Kiedy kilka dni temu wpadł mi w oko ten przepis postanowiłam go wypróbować.


Jeżeli chcesz upiec swój własny chleb na zakwasie.

A przepis na chleb żytni mam w planach dodać niedługo na stronę, ale jeśli Ci się śpieszy to napisz do mnie, prześlę Ci na maila. Często korzystałam z wyżej przywołanego przepisu, ale średnio mnie satysfakcjonował. To jeszcze nie był idealny chleb!


Wiele naczytałam się o tym, że chleb na zakwasie w maszynie nie udaje się, jest nieosiągalny zupełnie. Ale szukałam wytrwale, wypróbowałam różne. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?


Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz.

Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.


Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Kolejny chleb na zakwasie, tym razem z dodatkiem mąki kukurydzianej i równie smaczny jak pozostałe chleby :) Składniki i wykonanie : Zaczyn, który należy przygotować na godzin przed pieczenie- łyżki zakwasu,. Zobacz przepis w Targ Smaku.


Na razie upiekłam chleby na zakwasie w automacie z przepisów na chleby które miały być pieczone w piekarniku i stwierdziłam że w automacie wychodzą lepiej, nic się nie rozlewa, w smaku są bardzo dobre, a że ich kształt jest jaki jest to już trudno, mnie osobiście już to nie przeszkadza, najważniejsze że chleby są smaczne. Chleb żytnio - kukurydziany na zakwasie. Proces zakwaszenia podobnie wpływa na biosterole – aktywne biologicznie składniki żywności, czy na β-glukany. W czasie fermentacji kwasowej ciasta wytwarzają się także witaminy z grupy B (np. witamina B2).


W przepisie wykorzystałam ten domowy zakwas na chleb. Wszystkie składniki (oprócz ziaren) umieść w misce i wymieszaj. Wyrabiaj tylko do połączenia składników. Mąka żytnia nie lubi długiego wyrabiania. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na blat, na godzin (najlepiej na całą noc).


Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby na zakwasie serdecznie polecam ten przepis.

Mój przepis na chleb żytni jest bardzo prosty i szybki, wychodzi zawsze, gdy mamy aktywny. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Pieczenie chleba i inne potrawy. Mój chleb na zakwasie jest pieszczony około godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty