Indukcja, płyta ceramiczna, a może tradycyjna kuchenka gazowa? Na samym wstępie musimy sobie zadać pytanie: jakimi kucharzami jesteśmy na co dzień. Jeśli okaże się, że tradycyjny sposób gotowania jest nam niezwykle bliski- wybierzemy płytę gazową lub ceramiczną.
Konkurencją płyty indukcyjnej jest płyta wykonana z ceramiki. Jej działanie grzewcze opiera się na spiralach elektrycznych lub lampach halogenowych, które przekazują ciepło do naczynia. Podobnie jak indukcja, płyta ceramiczna nagrzewa się tylko w wyznaczonych polach, natomiast reszta urządzenia pozostaje zimna.
Warto wiedzieć, że płyta indukcyjna zużywa mniej energii elektrycznej niż płyta ceramiczna. Dzieje się tak dlatego, że podgrzewane jest jedynie naczynie na konkretnym polu grzewczym, a nie cała powierzchnia płyty. Teraz czas na opcję numer dwa, a jest to płyta ceramiczna.
Pobór prądu – lepszy posiada płyta indukcyjna czy ceramiczna? Otóż, indukcja znowu króluje! Z kolei ceramiczna nagrzewa się już po jej włączeniu – i to w całości! Płyta ceramiczna – wady urządzenia. Nagrzewa się cała jej powierzchnia – dlatego też musimy uważać, by się nie poparzyć.
Jeśli w naszym domu są dzieci, to powinniśmy pilnować, by nie zbliżały się do płyty grzewczej.
To także wybór, na czym smażyć będziemy. Miłośnicy nowoczesnych wnętrz zazwyczaj postawią na płytę grzewczą - indukcyjną lub ceramiczną. Warto rozważyć wszelkie za i przeciw zanim zdecydujemy się na zakup konkretnego. Płyty ceramiczne są dostępne w sprzedaży już od lat siedemdziesiątych XX w. Największą zmianą w stosunku do tradycyjnych płyt gazowych i elektrycznych, było zastosowanie w nich płaskich, ceramiczno-szklanych powierzchni, które prezentują się zdecydowanie lepiej i są o wiele łatwiejsze w czyszczeniu.
Z płytą ceramiczna tez mam do czynienia ale do indukcji nie ma nawet porównania. Od płyty ceramicznej bije gorąco. Moim zdaniem trzeba iść do przodu i kupować sprzęty najnowszej generacji a nie starsze technologie.
Płyty kuchenne na szkle - zwłaszcza ceramiczne i indukcyjne - wymagają codziennego czyszczenia, które zwykle ogranicza się do przetarcia ich powierzchni miękką, wilgotną ściereczką. Jeśli jednak coś na nie wykipi, ciecz trzeba usunąć bardzo szybko, by się nie przypaliła. Czym i jak to zrobić, by nie porysować i nie zniszczyć płyty?
Najczęściej zadawane pytanie: płyta indukcyjna czy ceramiczna? Tutaj musimy wziąć pod uwagę nie tylko bilans energetyczny i wygodę użytkowania płyt indukcyjnych, ale także szybkość przygotowania potrawy. Pod każdym względem płyta indukcyjna spisuje się wspaniale. Obie są na prą obie w większości przypadków posiadają szkło ceramiczne, na którym stawiamy naczynia, ale na tym koniec podobieństw.
Musimy pamiętać, że płyta ceramiczna podczas gotowania się nagrzewa. W płycie ceramicznej zabudowane są spiralne elektryczne lub halogenowe lampy, które nagrzewają szkło, a. Wielu z nas stało lub będzie stać przed skomplikowanym kuchennym dylematepłyta gazowa, indukcyjna czy ceramiczna elektryczna.
Wybór nie należy do najłatwiejszych, więc postanowiliśmy nieco przybliżyć zagadnienie. Pola grzewcze znajdują się na równi z całą płytą, dzięki czemu czyszczenie takiej kuchenki jest o wiele bardziej komfortowe. Kuchenka elektryczna z płytą ceramiczną.
Materiał ceramiczny jest odporny na obciążenie oraz zarysowania i doskonale przewodzi ciepło. Od lat używam płyty indukcyjno-ceramicznej (dwa pola indukcja i dwa grzałka – do garnków które nie mają indukcji). Teraz kupiłbym tylko z polami indukcyjnymi ale kiedyś bałem się czy będą mi garnki działały :P Wcześniej używałem tylko gazu natomiast nigdy bym do tego nie wrócił. Gotowanie na płycie indukcyjnej wcale nie jest skomplikowane, ale wiele osób zadaje sobie pytanie czy kuchnia indukcyjna aby na pewno jest zdrowa? Z pewnością nie ma powodów do obaw!
Wystarczy wiedzieć jak prawidłowo jej używać, a w oswojeniu się z indukcją pomoże nam garść praktycznych porad.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.