Kiedy kilka dni temu wpadł mi w oko ten przepis postanowiłam go wypróbować. Dodaj komentarz chleb , chleb na zakwasie , dziecko , dziecko-przepisy , pani domu , przepis , przepisy Edit Jestem Budująca Mama i od kilku tygodni piekę chleb. Moje ulubione sklepowe chleby poszły w odstawkę, bo mój zrobię szybciej, niż wybiorę się do sklepu, jest smaczniejszy i przede wszystkim - WIEM CO JEM!
Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz.
Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. A do tego jeszcze prostszy w wykonaniu niż pokazywany wcześniej pierwszy chleb nawet na młodym zakwasie;) Ten także wyjdzie na młodym, a co więcej zdecydowanie krócej się na niego czeka, bo znacząco przyczyniają się do tego zarówno sposób robienia ciasta, jaki technika wyrastania.
To mój pierwszy chleb pieczony na zakwasie i jest to najlepszy chleb, jaki upiekłam:) Ja piekłam na zakwasie pszenno-żytnim i miąższ jest miękki i lekko klejący. Skórka cudnie chrupie. Ciasto przy wyrabianiu faktycznie jest luźne i bardzo klejące, ale spokojnie da się je wyrobić ręcznie metodą slap and fold.
Zostawiłam mój zakwas na noc na kaloryferze, wraz z chlebem który miał wyrosnąć.
Kaloryfer był bardzo gorący, na chlebie zrobiła się twarda skorupa, podobnie na zakwasie. Z zakwasu zdjęłam ja i dokarmiłam go ale zastanawiam się czy przez zbyt wysoką temperaturę mógł się zepsuć. Moja mama twierdzi, że czuje jabłkowy zapach. Jak zrobić chleb na zakwasie (orkiszowo-żytni)? Masz ochotę na barszcz czerwony, ale nigdy nie słyszałaś o zakwasie buraczanym?
Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego , piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu. Mój chleb na zakwasie jest pieszczony około godz. Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia – z różnymi modyfikacjami – upiekłem ten chleb już trzy razy. Szybki chleb na zakwasie.
W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, dodać zakwas i wymieszać. W pojemniku od maszyny wymieszać obie mąki i sól. Wlać drożdże z zakwasem i wyrobić ciasto. Odstawić na pół godziny.
Po tym czasie przełożyć do keksówki, wyrównać wierzch dłonią zwilżoną wodą. Nie robię zaczynu tylko właśnie tak jak Pani, dodaję od razu zakwasu, po kilku godzinach wyrasta, wtedy piekę. Gotujebolubi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga W kuchni można mi wszystko! Przepis i sposób wykonania tego chlebka zamieściłam w artykule:“Domowy chleb na zakwasie – łatwo, zdrowo i smacznie” Jednak chciałam spróbować innego chlebka oraz poeksperymentować trochę z pieczeniem.
Na razie upiekłam chleby na zakwasie w automacie z przepisów na chleby które miały być pieczone w piekarniku i stwierdziłam że w automacie wychodzą lepiej, nic się nie rozlewa, w smaku są bardzo dobre, a że ich kształt jest jaki jest to już trudno, mnie osobiście już to nie przeszkadza, najważniejsze że chleby są smaczne.
Zakwas chlebowy- krok po kroku. To jeden z powodów, dla których go uwielbiam. Sortuj tabelę wg: Pasujących przepisów: 20. Chleb orkiszowy z miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.