Jajka można ugotować na twardo w mikrofalówce czy nawet zrobić z nich jajecznicę, jednak należy to robić w odpowiedni sposób. Jeśli włożysz zwykłe, surowe czy nawet ugotowane na twardo jajko do mikrofali, to jego środek zrobi się bardzo gorący, para nie będzie miała ujścia i jajko eksploduje. Kuchenki mikrofalowej używamy nie tylko do podgrzewania, ale i do rozmrażania. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że przy odrobinie nieuwagi mikrofalówka może być niebezpieczna. Sprawdź, czego nie wolno wkładać do mikrofalówki.
Co można, a czego nie można rozmrażać w mikrofali?
W mikrofali nie powinniśmy rozmrażać owoców. Nie jest to wskazane, ponieważ zawarte w nich antocyjany – dobroczynne związki wpływające np. Za to bez problemu w mikrofalówce możemy rozmrozić np. Absolutnie nie można wsadzać do mikrofalówki naczyń i przedmiotów metalowych oraz ze złoceniami. Naczynia plastikowe i szklane przeznaczone do mikrofalówki muszą być odkryte.
Plast Team - pojemnik do mikrofalówki. Czego zdecydowanie nie wolno używać? Z pewnością pojemników z plastiku, który pod wpływem ciepła może się.
Do mikrofalówki nie wolno wkładać metalowych garnków i folii aluminiowej. Do podgrzewania żywności należy używać pojemników ze specjalnymi oznaczeniami informującymi, że nadają się one do użytku w kuchence mikrofalowej. Plastikowe pojemniki - Przedmioty wykonane z plastiku nie powinny być użytkowane w kuchenkach mikrofalowych. Pod wpływem wysokiej temperatury, plastik zacznie się topić i może zmieszać się z podgrzewanym jedzeniem.
Styropianowe opakowania. Często przynosimy w nich fast-foody. Włożenie ich do kuchenki mikrofalowej na dłużej niż dwie minuty, spowoduje, że opakowanie zwyczajnie się stopi! Podobnie zachowają się styropianowe tacki, na.
Mikrofalówka nie raz nam uratowała życie. Zamiast stać dwie godziny przy garach, wystarczy coś do niej na minuty włożyć. Niestety nie wszystko można. Oto lista rzeczy, których podgrzanie może się źle skończyć. Piątek o tym, czego uczy nas odbudowa Warszawy.
Tych błędów lepiej nie popełniać! Nie wolno wkładać do zmywarki naczyń wykonanych z materiałów termoplastycznych, czyli wszystkich tych z elementami drewnianymi. Nie należny również myć naczyń aluminiowych (aluminiowe sztućce zmienią kolor na bury i nieestetyczny).
Producenci wszelkich.
Jednak mikrofalówki często się psują w wyniku złego użytkowania. Jednym z najpopularniejszych powodów jest wkładanie do mikrofali nieodpowiedniej żywności lub materiałów. Sprawdźmy, czego nie powinniśmy podgrzewać w kuchenkach mikrofalowych, by służyły nam przez lata. Nie wiadomo nawet czy w niej są zawarte wszystkie wyznaczniki co do tego, co można do niej wkładać, a czego nie można.
Poniżej spis rzeczy, których pod żadnym pozorem nie wolno wkładać do mikrofalówki. Nie wszystkich pojemników i naczyń można używać w mikrofalówce. Nigdy nie należy wkładać do niej talerzy czy misek wykonanych z metalu lub z polistyrenu. Poza tym nie można podgrzewać szczelnie zamkniętych pojemników oraz dań przykrytych folią aluminiową. Wiemy, gdzie i na ile zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Nie trzeba czekać kilka godzin. Zamiast tego nakrywamy ciasto ręcznikiem i wkładamy do mikrofali wraz ze szklanką wody. Włączamy urządzenie na minuty, moc – poniżej średniej. Przez minuty ciasto ma „odpocząć”, po czym znowu je wkładamy na min.
Zasada działania kuchenki mikrofalowej jest logiczna, ale musimy też pamiętać, czego nie możemy w niej podgrzewać. Przede wszystkim metalowych naczyń i sztućców. Mogą one spowodować iskrzenie wewnątrz kuchenki.
Nie powinniśmy też wkładać do komory pożywienia takiego, jak np. Całkowicie zakazane są jajka w skorupkach - po prostu wybuchną po podgrzaniu. To samo dotyczy nieobranych ziemniaków (no, chyba, że ponacinamy skórkę).
Wkładanie do kuchenki mikrofalowej ciasta francuskiego także skończy się klapą, gdyż ciasto będzie pozlepiane i zwyczajnie niesmaczne. Do kuchenek nie mogą być wkładane przedmioty metalowe (z wyjątkiem jednolitych talerzy i tacek).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.