poniedziałek, 4 marca 2019

Flat white

Od latte odróżnia ją to, że zawiera podwójną ilość kawy, a mleko nie tworzy na jej powierzchni puszystej pianki, ale, jak nazwa wskazuje (ang. flat white – płaska biała), płaską, jednolitą pokrywę. Flat white – napój kawowy pochodzący z Australii lub Nowej Zelandii. Jest przygotowywany poprzez zalanie jednej lub dwóch porcji espresso spienionym mlekiem o jednorodnej, aksamitnej konsystencji. Kawa flat white od latte różni się przede wszystkim ilością kawy, a także formą podania mleka. Samodzielnie przygotowanie kawy flat white zdecydowanie nie należy do najłatwiejszych zadań, o czym może świadczyć to, że niekiedy nawet bariści nie radzą sobie z tym zbyt dobrze.


It is comparable to a latte, but smaller in volume and with less microfoam, therefore having a higher proportion of coffee to milk, and milk that is more velvety in consistency – allowing the espresso to dominate the flavour, while being supported.

Nazwa wywodzi się od charakterystycznego wyglądu – płaskiej, mlecznej powierzchni puszystego (ale nie spienionego) mleka. Właściwie podana kawa flat white smakuje wyśmienicie – bądź jednak przygotowany(a), że w większości miejsc serwujących kawę dostaniesz raczej latté bez pianki niż. Nasi utalentowani bariści zainspirowani kawą Flat White starannie połączyli mleko z mocnym espresso, aby stworzyć klasyczną, aksamitną i gładką kawę zamkniętą w jednej kapsułce, abyś mógł cieszyć się doskonałą kawą w zaciszu własnego domu. Jak pisze Ika Graboń, to najbardziej intensywna z białych kaw, a równocześnie zrównoważona.


Wyróżnia ją również to, że mleko, chociaż spienione, jest nieco rzadsze, mniej puszyste. Spróbuj naszego Flat White , podwójnego espresso ze spienionym mlekiem. O flat white po raz pierwszy usłyszałem w Londynie, kilka lat temu, na warsztatach poświęconych paleniu kawy. W przerwie jedliśmy takie sobie kanapki, niezłą pastę z bakłażana, piliśmy cudną, mega-grejpfrutową Kenię z dripa i gadaliśmy oczywiście o kawie, między innymi o typach na kawiarniany numer jeden w mieście.


Na pewno po nią wrócę niebawem.

Said the barista at the Workshop Cafe in London to an enquiring British visitor. A flat white is a small latte. My ears pricked up.


To me, a flat white is much more, but those Workshop Coffee guys really know their stuff. One of the great debates in the London cafe scene is the difference between … Continue reading What is a flat white ? Flat White to nic innego, jak podwójne espresso z gorącym, lekko tłustym i dobrze spienionym mlekiem. Tworzy ono płaską pokrywę, pod którą ukrywa się aromatyczna, mocna kawa. W jednej szczelnie zamkniętej kapsułce znajdziesz delikatne kremowe mleko i mocne espresso.


Przygotowanie pysznej kawy flat white jeszcze nigdy nie było tak proste! To wszystko, czego potrzebujesz, by zaparzyć dużą filiżankę aksamitnej białej kawy. Jest to kawa pochodząca nie z Włoch, lecz z Australii lub Nowej Zelandii (cały czas trwają spory o to gdzie zaczęto ją po raz pierwszy serwować).


Kalkulator kalorii - sprawdź ile kalorii zawierają twoje posiłki. Sprawdź ile kalorii ma Kawa Flat White bez laktozy, Costa Coffee. Tabele kalorii, wartości odżywcze, kalorie produktów, kcal, białko, węglowodany, tłuszcz, tabela kalorii. But do you really know what one is? And what is the difference between a flat white and a latte?


Let’s take a look at the history of the flat white, how to make one, and what sets it apart from a latte or cappucci. Nazwa flat white z angielskiego oznacza białą płaską, dlatego mleko w tej kawie nie jest tak puszyste jak np.

Zazwyczaj podawana jest w kubku lub dużej filiżance. This is possibly the most common way to serve a flat white , especially in independent or specialist coffee shops. This method highlights the skill of the barista and is an absolute treat to drink when done well.


In the preparation of this style of flat white , the barista will texture the milk to produce a fine micro foam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty