Jak zrobić zaczyn do pizzy. Drożdże są gotowe do dodanie do mąki. Co jeśli nie wyrosły? Pozostaje Ci kupić świeże drożdże. Nie warto na tym etapie eksperymentować i próbować mimo.
Jeżeli do pizzy dodamy starty żółty ser gouda, też będzie ciągnący.
Dodane przez kibiw: Tylko o kuchni. Jaki waszym zdaniem jest najlepszy ser do pizzy? Dzisiaj o tym, jak przygotować rozczyn ze świeżych drożdży, który jest podstawą wielu wypieków. To dzięki dobrze przygotowanym drożdżom pizza będzie puszysta, a bułeczki pięknie wyrosną. Przede wszystkim ważne jest aby: – drożdże były świeże, czyli sprawdzamy termin przydatności.
Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! – zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.
Dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około – minut. Kupisz je zwykle w kostkach po 1gramów. Ciasto na pizze bez drożdży to kolejny sposób na smaczną domową pizze.
Jeżeli masz dosyć wyrabiania ciasta drożdżowego i czekania aż wyrośnie, ciasto bez drożdży to idealne rozwiązanie. Do przygotowania ciasta potrzebne musimy wyszperać w kuchni poniższe składniki. Do miseczki z letnią wodą wsypujemy drożdże, sól, cukier i na końcu olej. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia cukru i drożdży przez około 3-minuty.
Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp it ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w. Pizza na suchych drożdżach - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Do szklanki z letnią wodą wsypałam drożdże, sól, cukier i dolałam olej całość starannie mieszałam przez minut.
Pierwszym elementem świadczącym o jakości pizzy jest ciasto, a najlepsze powinno być lekkie, cieniutkie i pięknie wypieczone na brzegach. Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na minut. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże.
Wyrabiać 5-minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na minut.
Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Dodajemy drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozpuszczone drożdże, łyżki oliwy i trochę soli. Od razu porcjuję i wrzucam do zamrażarki. Latwiej mi z niej potem wyjąć potrzebną ilość kiedy zamarzy nam się pizza niż biec do sklepu jedynie po paczkę drożdży.
JAK MROZIĆ DROŻDŻE. Opakowanie drożdży dzielimy nożem na lub części (w zależności czy częściej używamy czy dag drożdży do przepisów). Sposób przyrządzenia: Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać letniej wody (woda nie może być gorąca bo „zabije” nam drożdże!) i dobrze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Następnie, dodać przesianą mąkę, oliwę, sól, cukier i ewentualnie przyprawy - wyrabiać ciasto.
Pierwsza pizza z przepisu dokładnie jak wyżej, wyszła blada i raczej bez smaku. I teraz jest to mój przepis idealny. Do wody, w której rozpuszczone są drożdże, dosypuję cukier i sól aby się rozpuściły. Pizza to danie wyjątkowo uniwersalne, dlatego często organizujemy przyjęcie w gronie najbliższych pod tytułem pizza party.
Pewnie nie raz przyszło nam do głowy, że żyjemy w city pizza, ponieważ dostaniemy ją na prawie każdym rogu. Oprócz margherity, dużą popularnością cieszą się pizze owocowe np.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.