Metodą sous vide można przygotować warzywa, owoce, mięsa, ryby, owoce morza i wiele innych produktów. Technika ta szybko zdobyła uznanie wśród pasjonatów eksperymentów kulinarnych. Gotowe danie jest zawsze nasycone naturalnym smakiem i aromatem przy zachowaniu wszelkich drogocennych makro- i mikroelementów.
Metoda ta odkryta została we Francji w latach 70-tych, a nazwa pochodzi od sposobu pakowania potraw przed gotowaniem – mięsa, ryby i warzywa umieszcza się w hermetycznych opakowaniach, z których usuwane jest powietrze. Sous-vide (po francusku w próżni) – metoda gotowania potraw, w której żywność zamknięta szczelnie w plastikowej torebce próżniowej następnie umieszczana jest w kąpieli wodnej lub parowej w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze niższej od tradycyjnego gotowania, dłużej niż w tradycyjnych procedurach gotowania. Przede wszystkico można zrobić przy użyciu sous-vide?
Jaja, owoce morza, mięso, warzywa. Tak naprawdę nie ma żadnych ograniczeń, choć warto pamiętać, że niektóre składniki będą wymagały dodatkowej obróbki. Ta sytuacja może dotyczyć mięsa - po metodzie sous-vide z pewnością będzie ono aromatyczne, ale zwyczajnie ugotowane.
Metoda gotowania sous vide opanowała najlepsze restauracje i rozkochała w sobie szefów kuchni. Na czym polega, co można w ten sposób przygotować i jakie korzyści płyną z próżniowego gotowania? Technika sous vide (wym. su wi dosłownie „w próżni”) została wymyślona we Francji w latach 70. Podawać z grillowanymi warzywami np.
Stek można też zrobić bez maszyny sous vide: mięso obsmażyć na patelni z każdej strony i następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na min, wbijając w niego termometr.
Jej nazwa pochodzi z języka francuskiego, a w dosłownym tłumaczeniu oznacza „w próżni”. W wielu krajach na całym świecie sous vide przestaje być pojęciem nowym, gdyż technikę tę prezentuje się w programach telewizyjnych, przepisach kucharskich, a wyjątkowo często stosowana jest w dobrych. Obco brzmiąca nazwa sous-vide, pochodzi z języka francuskiego i znaczy „w próżni”. Deser jest jeden - lekkie lody z kwiatem czarnego bzu, sorbetem truskawkowym, ganache czekoladowym i świeżymi poziomkami. Cyrkulatory do Sous Vide w sklepie Komputronik, sprawdź naszą bogatą ofertę, zobacz bestsellery i oferty specjalne, sprawdź nasze ceny.
Odwiedź jeden z 2salonów w całej Polsce! Mamy To czego szukasz! Bardzo dobrze nadaje się do aromatyzowania w czasie gotowania sous vide. Warzywa zwykle robi się w temp. Ugotowane w sous vide, co dla wielu osób jest ogromnym zaskoczeniem, są niezwykle chrupkie.
Marchewkę gotowaną sous vide można zaromatyzować skórką pomarańczową. Dziś zapraszam Was na pyszne polędwiczki wieprzowe. Wiadomo, że jest bardzo łatwo je przesuszyć, ponieważ to bardzo delikatne mięso.
Metoda sous-vide zachowa je wilgotne i bardzo soczyste, potem wystarczy je tylko przez chwilę przesmażyć i na talerz! Na blogu jest też przepis na szynkę wieprzową sous-vide. Za sprawą telewizyjnych programów kulinarnych, od kilku lat jest niezwykle głośno o sous vide.
W rzeczywistości, ta wyjątkowa metoda gotowania w niskiej temperaturze od dawna znana jest i stosowana przez największych szefów kuchni na całym świecie.
Sous vide – nowoczesna technika gotowania polecana szefom kuchni. Metoda przygotowywania posiłków sous-vide (czyli próżniowego gotowania w wodzie o stałej temperaturze) staje się coraz bardziej popularna. Potraw przyrządzonych tą metodą można już spróbować w wielu restauracjach. Niestety bez specjalistycznego sprzętu nie jest łatwo przygotować dania sous-vide w domu. Nie jest to moja pierwsza przygoda z sous-vide, ale pierwszy przepis wrzucany na bloga.
Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że dzięki temu urządzeniu odkrywam na nowo smaki w kuchni. Jak już wcześniej wspomnieliśmy gotowanie metodą sous vide ma w sobie elementy kuchni molekularnej. Tutaj kuchnia nie opiera się tylko na tradycji, ale łączy również rozwiązania naukowe.
Nowe pomysły pozwalają na uzyskanie czystego aromatu produktów, które przyrządzamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.