Mięso jest dość zwarte, ale soczyste i kruche, delikatne w smaku. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, dobrze znosi różne formy obróbki. Można ją smażyć, dusić i piec, przyrządza się z niej steki, bitki, zrazy, ale też dania z mięsa mielonego i gulasze. Durszlak - jakie mięso na bitki wołowe.
Mleko stanowi nieodzowny element diety.
Jest bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i minerały. Wokół mleka krąży wiele kontrowersji. Zrób je w wersji tradycyjnej w sosie własnym lub urozmaić warzywami lub grzybami! Sprawdź nasze przepisy! Mięso z udźca wołowego pokrój na cieńsze plastry i delikatnie rozbij za.
Tą potrawą nigdy nie pogardzę, mimo że jestem fanką drobiu. Bitki to jedno z moich ulubionych dań. Delikatne, kruche mięso, w pysznym sosie własnym rozpływa się wręcz w ustach.
To jedno ze sztandarowych dań kuchni polskiej dla całej rodziny, lubią je wszyscy od najmłodszego do najstarszego. Gotuję większą ilość, zamykam w słoiczki i przechowuję w lodówce. Wyjmuję potrzebną porcję i odgrzewam. Mięso najlepiej zamarynować przez noc w przyprawach. W miseczce wymieszać sól, pieprz, przyprawy i olej.
Przygotowaną pastą natrzeć rozbite i wystekowane mięso. Włożyć do plastikowego pojemnika lub miski, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Przed smażeniem mięso ogrzać w temp. Mięso wołowe pokrój w plastry grubości ok. Każdy lekko rozbij tłuczkiem, a następnie obtocz w mące.
Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z obu stron i przełóż je do średniej wielkości garnka. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij ją na oleju a następnie dołóż do bitek. Przepisy z kategorii mieso wolowe na bitki.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Mięso umyć pod bieżącą zimną wodą i pokroić w poprzek włókien na kotlety. Obtoczone w mące mięso wrzucić na bardzo rozgrzany olej rzepakowy.
Smażyć dosłownie minutkę.
Po obsmażeniu przełożyć bitki do garnka i dorzucić zioła: ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Najlepsze mięso wołowe ma piękny krwistoczerwony kolor (wyjątek stanowi mięso zapakowane próżniowo – przez brak powietrza, mięso zmienia barwę na ciemnoczerwoną, wraca jednak do swoich kolorów po wyjęciu z opakowania), widoczne są także w nim przerosty - jasno białe świadczą o młodym mięsie i zawartości delikatnego kolagenu, który podczas obróbki termicznej rozklei się. Ci co lubią proste, mięsne dania kuchni polskiej często tutaj zaglądają!
Przeważnie szukają pysznych obiadowych przepisów. Na pewno Was tym razem zainteresuje przepis na bitki z szynki wieprzowej, które często podajemy z kopytkami lub kluskami. Przyznam, że jako dziecko nie przepadłam za bitkami - teraz duszone mięso w aromatycznym sosie to dla mnie coś przepysznego.
Niedawno za sprawą Reni, która podała przepis na bitki, przypomniał mi się przepis mojej mamy na pyszne bitki z szynki. Postanowiłam je zrobić, ponieważ zatęskniłam za tamtym smakiem i mięsa i sosu. Zrobiłam je dokładnie tak jak kiedyś. Takie kotlety wołowe to inaczej bitki, bitki z wołowiny, sznycle, rumsztyk albo sztuka mięsa. U nas te kotlety wołowe w domu rodzinnym pojawiały się dość często na stole, co ciekawe sama nie wiem dlaczego tak było.
Może ze względu a łatwość przygotowania, czy jakąś okresową dostępność ligawy lub rumsztyku. A szynka wieprzowa to chude, niedrogie i smaczne mięso, które warto wykorzystywać w kuchni nie tylko w postaci pieczeni. Same bitki to jeden z najprostszych pomysłów na szynkę.
Aromatyczne mięso w sosie świetnie nadaje się na codzienny obiad. Najważniejsze w bitkach jest mięso wołowe. Kupuj tylko mięso ze sprawdzonego źródła. Nie polecam wołowiny sprzedawanej na tackach z marketu. Na bitki wołowe najlepsze będzie mięso od udźca: krzyżowa lub zrazowa.
Drugie w kolejności polecam mięso od karku, czyli rozbratel lub ewentualnie łopatkę wołową. Jaki rodzaj mięsa najlepszy na gulasz? Forum dyskusyjne w INTERIA.
PL - co Waszym zdaniem najbardziej się nadaje do gulaszu?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.