Mikrofale wprawiają cząsteczki wody znajdujące się w nagrzewanym ciele w drgania rotacyjne. Energia drgających cząsteczek wody w wyniku silnego tłumienia drgań rozprasza się i jest przekazywana cząsteczkom podgrzewanego ciała – tym samym rośnie jego energia termiczna, a zatem i temperatura. Zjawisko to odkrył przypadkowo amerykański inżynier Percy Spencer. Fale elektromagnetyczne zwane - mikrofalami podobne do fal świetlnych, podczerwonych czy telewizyjnych są sercem tego pomocnego urządzenia.
Typy tych znanych fal różnią się między sobą długością oraz częstotliwością. Kuchenka mikrofalowa, popularnie zwana mikrofalą jest obecna w wielu domach. Podgrzewamy w niej pizzę, robimy popcorn, odgrzewamy obiady, a niektórzy potrafią z niej wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Podobnie jak wiele innych wynalazków, tak i ten powstał przez zupełny przypadek.
Mikrofale są falami elektromagnetycznymi, podobnie jak fale świetlne, fale np. Te poszczególne rodzaje fal różnią się między sobą długością i częstotliwością. Długość fali świetlnych wywołujących widzenie barwne wynosi miliardowe części metra. Jak działa kuchenka mikrofalowa?
Mikrofalówka wykorzystuje do podgrzewania potraw promieniowanie mikrofalowe, a dokładnie fale elektromagnetyczne o długości około cm. Promieniowanie to, przechodząc przez jakąś substancję, wywołuje drgania jej cząsteczek – dotyczy to przede wszystkim wody, która silnie pochłania fale elektromagnetyczne w dość szerokim zakresie. W dużym uproszczeniu, podgrzewanie w kuchence mikrofalowej polega na wprowadzaniu w ruch przez mikrofale cząsteczek wody znajdujących się w potrawie. Cząsteczki drgając ocierają się o siebie, wskutek czego wytwarza się ciepło, gotujące lub podgrzewające danie.
Filmik o działaniu mikrofali od engineerguy videos. Na najbardziej podstawowym poziomie, mikrofale wzbudzają cząsteczki wody, które przez tarcie zwiekszają swoją temperaturę. Sercem kuchenki mikrofalowej jest magnetron, który działa dzięki lampie próżniowej i magnesom (jak one działają?). W dużym skrócie - mechanizm kuchenki za pomocą fal wprawia w ruch cząsteczki wody obecne w pożywieniu, a te podgrzewają całą potrawę.
Podstawą działania kuchenki mikrofalowej jest część nazwana magnetronem, jego podstawą jest miedziana rura z wnękami, w której znajduje się dodatkowo miedziany pręt. Moc mikrofalówki to najważniejszy parametr mówiący o efektywności jej działania. Urządzenie o wysokiej mocy nagrzeje komorę o kilkanaście sekund szybciej niż słabszy model. Im droższa mikrofalówka, tym mocniejsza. Za niewielkie pieniądze kupimy mikrofalę o mocy 700W.
Mikrofale – rodzaj promieniowania elektromagnetycznego o długości fali pomiędzy podczerwienią a falami ultrakrótkimi, zaliczane są do fal radiowych. Jak podkreśla na swojej stronie WHO jedzenie z mikrofalówki nie jest w żaden sposób “radioaktywne”. Tak samo mikrofale nie pozostają ani w jedzeniu ani w przestrzeni kuchenki po jej wyłączeniu.
Mikrofale działają jak światło – po wyłączeniu żarówki fale po prostu znikają. Sprawdź inne filmy i kanały. Projektowali sprzęt do zwalczania okrętów podwodnych, a wymyślili niezastąpiony sprzęt ADG.
Tak w dużym skrócie można podsumować prace inżynierów, którzy chcieli lepszego radaru, a podarowali światu kuchenkę mikrofalową. Mikrofalami można także pasteryzować lub sterylizować żywność. Należy jednak pamiętać, że skuteczność tego procesu zależy od temperatury i czasu jej działania na produkt, a to łatwiej jest kontrolować przy tradycyjnym gotowaniu. Są to fale o długości od 10-m do m(1mm do cm). Mikrofale z górnego zakresu mogą powstawać w elektronicznych układach drgających podobnie jak fale radiowe i dlatego dość często zalicza się je do fal radiowych nie wyszczególniając osobno.
Obecnie opracowano wiele innych sposobów generacji mikrofal. Gotowanie na parze w kuchence mikrofalowej odbywa się z pomocą specjalnego naczynia dołączonego do urządzenia. W jego dolnej części znajduje się pojemnik na wodę, zaś w górnej części umieszczamy potrawy przeznaczone do gotowania.
Kuchenki mikrofalowe to urządzenia, które zmieniają energię elektryczną na fale elektromagnetyczne, zwane mikrofalami. Fale te stymulują cząsteczki w żywności, które zaczynają drgać i zamieniać energię na ciepło. Jest to piekarnik firmy Siemens. Ale się nie psuje i działa tak samo, jak na początku.
I jestem z niego baaardzo zadowolona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.