poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Układanie sztućców na stole

W zależności od ich przeznaczenia, kładziemy z prawej strony, bądź u góry talerza (do deserów). Jeżeli zupa stanowi pierwszą potrawę, łyżka znajduje się na pierwszym, zewnętrznym miejscu. Może się to wydawać skomplikowane ale takie nie jest.


Kolejność ułożenia sztućców jest zawsze taka sama jak kolejność podawanych dań. Zatem jeśli najpierw podane zostaną przekąski to sztućce do nich powinny znaleźć się na samym skraju - będą one używane jako pierwsze. Savoir-vivre przy stole: w trakcie posiłku.

Raz podniesionych ze stołu sztućców nie możemy z powrotem na niego odłożyć ani nawet oprzeć o talerz. Sztućce zawsze odkładamy na swój talerz. Jeśli mamy zamiar kontynuować jedzenie potrawy, sztućce odkładamy skrzyżowane, tak żeby widelec był ułożony nad nożem. Znajomość dobrych manier wpływa pozytywnie na to, jak jesteśmy postrzegani przez innych.


Złożoną serwetkę układamy na podtalerzu albo z jego lewej strony lub nad nim. Ułożenie sztućców na stole. Jeśli pierwszym posiłkiem ma być na przykład zupa, łyżka powinna leżeć najbardziej od zewnątrz, po prawej stronie noży.


Jeżeli jemy zupę, nie dmuchamy na nią, znacznie lepiej nabrać ją na łyżkę z brzegu talerza, gdzie zazwyczaj jest chłodniejsza.

Wielkim nietaktem będzie odłożenie użytych sztućców na obrus lub oparcie ich o talerz. Gdy układanie sztućców spędza nam sen z powiek, warto na spokojnie przetestować swoje umiejętności na tydzień przed planowaną uroczystością. Wyjdą wówczas wszystkie ewentualne braki w naszej zastawie, komplecie sztućców, półmisków i waz. Czy na pewno mamy estetyczną chochlę do podania zupy? Natomiast równoległe ułożenie sztućców na godzinę piątą to sygnał, że talerz można już zabrać.


Jeśli przeczytałaś ten post od deski do deski, gratuluję – właśnie dołączyłaś do (na moje oko) jednego procenta ludzi na świecie, który wiedzą, że detale mają znaczenie. Mam nadzieję, że zdobyta tu wiedza o tym, jak odkładać sztućce, pomoże Ci odnaleźć się przy świątecznym stole. Jak ułożyć sztućce na talerzu w trakcie posiłku i po jego zakończeniu, co oznaczają poszczególne ułożenia i dlaczego powinni je znać kelnerzy?


Dziś trochę przydatnej wiedzy z zakresu etykiety przy stole. Co oznaczają poszczególne sposoby ułożenia sztućców na talerzu? Sprawdź, jak należy układać sztućce na stole.


Układając sztućce po obu stronach talerza, należy kierować się zasadą, że najbliżej talerza znajdują się sztućce, które będą używane jako ostatnie. Układ sztućców na stole Smakowite, pięknie podane potrawy to nie jedyny element eleganckiego przyjęcia. Poprawne układanie sztućców na stole to nie lada sztuka.


Szczególnie jeśli w czasie obiadu czy kolacji planujemy podanie przystawki, pierwszego i drugiego dania, deseru, kawy i herbaty, a także takich szczególnych dań jak ryby czy ostrygi, do których przeznaczone są specjalne sztućce. Wobec tego najdalej od talerza powinny znajdować się te sztućce, z których będziemy korzystać w pierwszej kolejności. Niezależnie od tego, czy mamy do czynienia z rodowymi srebrami, które pamiętamy jeszcze z dzieciństwa, czy praktycznymi i nowoczesnymi sztućcami (z metalu lub tworzywa sztucznego), to warto przed ułożeniem na stole poddać je płukaniu, a następnie przetrzeć bawełnianą ściereczką lub wyczyścić, jeśli uległy zabrudzeniu.


Przed ułożeniem sztućców.

Trzy pary sztućców na stole to maksimum. Jeżeli serwowane dania wymagają użycia więcej, niż trzech par sztućców, to kolejne należy podawać już razem z konkretną potrawą. Nie można dopuścić do sytuacji, w której na stole znajdują się np.


Na stole prócz sztućców do kolejnych potraw powinny znaleźć się też przybory do deserów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty