Mianowicie czy chleb tostowy jest zdrowy ? Na logike wydaje się, że chleb tostowy powinien być zdrowy - takie grzanki często obserwuje się m. Czy chleb tostowy jest zdrowy ? Który chleb jest dla nas dobry? Większość Polaków najczęściej sięga po jasny chleb pszenny. Posiada on niewiele błonnika, przez co, jedzony w nadmiarze, może tuczyć. Warto jednak zaznaczyć, że jest lekkostrawny i dlatego doskonale nadaje się dla rekonwalescentów. Nie wysycha, nie twardnieje, przez długi czas nie pokrywa się pleśnią.
Do tego jest już pokrojony i można z niego zrobić fantastyczne grzanki lub tosty. Można więc założyć, że chleb tostowy to pieczywo idealne i biorąc pod uwagę jego popularność - wiele osób tak właśnie sądzi. Choć przeważają te o kształcie prostokąta, to znajdziemy też trójkątne czy w kształcie gwiazdy. Z drugiej strony słyszymy głosy, że dmuchane pieczywo do tostów to samo zło - konserwanty. Kromki tostowe charakteryzują się jednakową cienką skórką na wszystkich bokach.
Więc - na pewno lepszym produktem jest tradycyjne pieczywo. Rzecz jasna, nie każdy chleb tostowy ma w sobie mnóstwo szkodliwych dodatków - można znaleźć taki, które posiada minimalną ilość składników chemicznych, czy konserwantów. Niemniej jednak - chleb tostowy nie powinien być bazą każdego śniadania, czy kolacji.
Chleb tostowy upieczony w domu jest bardzo prosty w przygotowaniu. Zdrowy jest też chleb żytni na zakwasie - jest źródłem kwasu mlekowego, który poprawia pracę układu pokarmowego. Czy to właściwe postępowanie? Dba o szczupłą sylwetkę, bo zawiera błonnik.
Najwięcej ma go chleb razowy – średnie kromki dostarczają ok. Taki chleb wymaga dłuższego żucia, co sprawia, że zjadasz go mniej. Najbardziej powszechnym i najczęściej sprzedawanym rodzajem pieczywa jest chleb pszenny. Zawiera błonnik nierozpuszczalny, który pomaga zapobiegać rakowi jelita grubego. Warto sprawdzić, czy jest on pełnoziarnisty i wykonany w całości z mąki pszennej, bez dodatku innych rodzajów, bo w ten czas nie jest on już tak zdrowy.
Dziesiątki artykułów w prasie, książkach i magazynach poruszają kwestię chleba, ale nadal krąży wiele mitów o pieczywie, wiele niejasności i rodzących się u czytelników pytań. Dzisiaj postaram się odpowiedzieć na te najważniejsze, czyli: czy chleb jest zdrowy, czy warto jeść chleb i czy chleb tuczy. Niektórzy wręcz uzależnili się od tej przekąski. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a pakowany chleb tostowy bardzo długo nadaje się do spożycia. Właśnie ta cecha powinna budzić nasze wątpliwości.
Innymi powszechnie stosowanymi dodatkami pieczywa tostowego są dioctan sodu, E48 E1i E3oraz różnego rodzaju „polepszacze pieczywa”, których skład nie jest to końca jasny. Warto wybierać ciemny chleb z mąki z pełnego przemiału, razowej i graham, bo jest źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają energii bez nagłych skoków insuliny. Tosty można oczywiście jeść, ale nie za często. Dobrze jest korzystać z lepszej jakości pieczywa niż paczkowany chleb tostowy.
Jak przechowywać chleb tostowy? Jeżeli zawiniesz go w folię to chleb nie stanie się czerstwy, natomiast może się szybko pokryć pleśnią. Jeżeli nie zjadłaś całego chleba w ciągu kilku dni to zapakuj osobno każdą kromkę do woreczka i wrzuć do zamrażarki. Najlepszy chleb tostowy jaki kiedykolwiek jadłam.
Pomijając fakt, że pozbawiony jest jakichkolwiek konserwantów, spulchniaczy itp. Oczywiście pod warunkiem, że lubi się chleb tostowy. Dodatkowo, banalnie prosty w przygotowaniu.
Czy będąc na diecie lepiej jest jeść chleb pełnoziarnisty czy pumpernikiel? Czy pumpernikiel jest zdrowy? Pumpernikiel jest zdrowy, ale ja w czasie diety z niego zrezygnowałam, bo zawiera cukier.
Wybieram takie wogóle bezcukrowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.