poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Doprawianie królika

Dodane przez joannaw: Tylko o kuchni. Może ktoś zna ciekawy przepis na królika, będę wdzięczna. Pozdrawiam wszyskich.


Królik podany jako gulasz ze słodkimi rodzynkami i przyprawami to idealna kompozycja smaków. Potrawka z królika. Mięso królicze ma niezwykle szerokie zastosowanie kulinarne – przyrządzać można z niego zarówno p. Królika można przyrządzać na wiele sposobów – od pasztetów, przez gulasz, po upieczone mięso w całości. Jeśli przygotujesz go według tego przepisu, zachowa swoją naturalną delikatność.


Cała tajemnica tkwi w aromatycznym sosie z cytryny i oliwy z dodatkiem świeżych ziół i przypraw. Trzeba wymieszać go tak, by powstała. Podzielone mięso królika przed marynowaniem należy umyć. Użycie musztardy sprawia, że mięso staje się kruche i soczyste.


Królik w marynacie powinien leżeć przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc) w lodówce. Zamiast musztardy z tymiankiem do marynowania. Następnie opiec udka, wkroić cebulę podsmażyć ,podlać wodą i dusić do miękkości ok godz. W czasie duszenia można podlać winę ( jeżeli ktoś lubi). Sos wytworzony w czasie duszenia można podprawić smietaną, lub pozostawić królika w sosie własnym.


Mięso z królika zalecane jest dla alergików, jest bardzo chude. Polecam dla osób odchudzający Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga W kuchennym oknie Ewy. Dania z królika pojawiają się w mojej kuchni od czasu, do czasu. Czasami jest to pasztet, innym razem.


Dzięki dodatkowi tej ostatniej mięso z królika zyskuje nie tylko świetny smak, ale też pięknie różowy kolor. Dodać wszystkie przyprawy, przemieszać królika z przyprawami i zostawić na około 2-godziny. Krok 3: Naczynie żaroodporne posmarować masłem i przełożyć do niego zamarynowane mięso królika razem z cebulą. Marynata do wedlin i mięs na Święta.


Na wierzch położyć kawałki masła i zakryć pokrywką. Królik pieczony to danie z kuchni staropolskiej, które powoli powraca obecnie do łask – nie tylko w rodzinach myśliwskich. Mięso królika jest bardzo chude – niemal nie zwiera cholesterolu, dlatego polecane jest osobom na diecie.


Królika warto podawać także dzieciom i osobom starszym – jest lekkostrawny, nie uczula, a także zawiera duże ilości białka i witamin. Ząbki czosnku rozgniatamy. Do naczynia w którym będzie marynowane mięso wlewamy odrobinę oleju na spód. Rozrzucamy też trochę cebuli i czosnku.


Resztę oleju mieszamy z papryką ostrą. Oto pasztet wielkanocny dla niezaawansowanych kucharzy Przepis Magdy Gessler z filmem instruktażowym. Wielka forma poszła do znajomych, ponieważ bardzo prosili mnie o pasztet domowy, nie maja ani czasu, ani możliwości ani chęci robić sami a ja.


Najlepszy pasztet robi mama mojego męża. Klasyczny, prawdziwy, pachnący, o idealnej konsystencji i wspaniałym smaku. Podzielę się tym sekretnym przepisem, na pewno wielu z niego skorzysta w okresie przedświątecznym.


Na stronie znajdziesz przepisy kulinarne. Przepisy kulinarne - Magda Gessler - Smaki Życia. Przenieś się w kulinarną podróż w przeróżne zakątki świata razem z Magdą Gessler. O smażeniu możemy zapomnieć. Ilość mięsa w stosunku do kości sprawia, że trudno z królika wyciąć partie, które dobrze zniosą smażenie.


Przed gotowaniem i duszeniem królika najlepiej podzielić na części. Składniki: królik,cebule średnie,łyżeczka estragonu suszonego,pół łyżeczki papryki slodkiej,szczypty pieprzu cayenne,kilka ziarenek czarnego pieprzu,kilka kropel soku z cytryny,sól,bulion z gotowania królika,okolo 120ml śmietanki ,szczypta majeranku,szczypta soli ziołowej,ziele ang-olej słonecznikowy łyżki. Temperatura w wędzarni jest drugorzędna. Najważniejsza jest kontrola temperatury mierzonej wewnątrz kiełbasy. Ale jest zapytanie więc odpowiadatemperatura osuszania (bez dymu) ok - st.


Doprawianie szpinaku. Aby przyrządzić szpinak możesz do niego dodać podsmażanego czosnku, zezłoconej cebuli, płatków czerwonej papryki, podsmażonego imbiru. Do smaku możesz dodać Vegety, soli i pieprzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty