Szukasz przepisu na chleb? Wszystko o pieczeniu własnego chleba. Porady i sprawdzone przepisy na chleb na zakwasie, bezglutenowy, razowy i chleb żytni. Mimo że ostatnio miałem rzeczywiście mało czasu i na pisanie, i na pieczenie chleba.
Ale to tylko dygresja – nie o tym chcę tu pisać. Wspomniany w tytule prezent, to oczywiście nie ten wpis, lecz coś innego.
Nie da się zapomnieć smaku i zapachu domowego chleba, wypieczonego we własnej kuchni. Bochenek chleba fendu miał dołączyć do zakręconej listy kwietniowej Na zakwasie i na drożdżach, ale niestety spóźnił się. Jego forma, którą uzyskuje się przez odpowiednie kształtowanie bochenka, pozwala upieczony chleb łatwo przełamać na pół.
Ten wypiek ma swoje miejsce we francuskiej historii chleba. Pieczono go w XIX w. Na początek chleb wiejski Hamelmana. W czasie naszej podróży wielokrotnie marzyłam o tym jak po powrocie będę piekła chleb jak szalona, codziennie.
Jestem już blisko tej wizji, bo pieczenie chlebów wciąga.
Zaczęłam od początku, czyli od prostych chlebów na drożdżach i na zaczynie. Czas pieczenia zależy od wielkości chleba, mniej więcej chleb 7– gramowy pieczemy ok. Chleb pieczemy zawsze w rozgrzanym piekarniku, raczej w dolnej połowie piekarnika.
Pyszny blog o gotowaniu i pieczeniu z sercem 3. Współczesna wersja makowca. Wilgotny, dosyć ciężki spód z lekkim, przepysznym kremem chałwowym, odrobiną alkoholu i szczyptą kawy. Takie pieczenie chleba powinno się robić w bardzo dużej temperaturze i jak wiadomo w piecu specjalnie przygotowanym do pieczenia chleba.
Właśnie dlatego wiadomo że w domu mamy co najwyżej piekarnik i dlatego większość osób próbuje upiec w nim chleb na różne sposoby choćby takie jakie wam właśnie przedstawimy. Jedyne co zmieniłam w przepisie to dałam mąkę 4no i cebulę prazona. Mimo to wyszło fajne ciasto które właśnie zostało odstawienie aby sobie poleżeć i urosnąć. Ciekawe jak mi się uda. Prowadzę go, bo kocham to, co robię.
Oprócz wielu zalet i wartości odżywczych płatków owsianych, o których zapewne wiecie, mają one dwie dość poważne wady. Ostatnio powróciłam do pieczenia chleba. Po pierwsze, to są ciężkostrawne i oprócz poczucia sytości, dają również wrażenie „kluchy w żołądku”, co nie jest zbyt przyjemnym doznaniem.
A po drugie, jak każdy pełnoziarnisty produkt, zawierają kwas fitowy, który również jest wartościowy. Prosto, szybko i smacznie. Blog o gotowaniu i pieczeniu.
Sałatka Szwajcarska. Chleb mocno popękał w trakcie pieczenia - Zbyt krótkie wyrastanie ciasta lub pieczenie w zbyt wysokiej temperaturze. Często pomaga nacięcie bochenka przed pieczeniem wzdłuż górnej powierzchni przy pomocy żyletki. Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma warstwami folii spożywczej, na grubość 4-mm (fot.1), posmarować masą makową (fot.2), zwinąć całość w roladę (fot.3), owinąć folią spożywczą i wstawić na około godzinę do lodówki. Największą blachę lub kratkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Nurtuje mnie tylko jedna rzecz, otóż za każdym razem wydaje mi się, że bardzo dokładnie owijam tortownicę folią aluminiową, owijając ją przynajmniej dwa razy dookoła oraz pod spodem, a i tak woda gdzieś szczelinami się dostaje do środka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.