wtorek, 9 stycznia 2018

Chleb żytni z mąką kukurydzianą

Przepis podstawowy w albumie Pieczywo na zakwasie. Z tą różnicą – zamiast 600g mąki żytniej typ 7dajemy 400g mąki pszenn Zobacz więcej. Chleb z dodatkiem mąki kukurydzianej.


I oczywiście smakuje nieco inaczej, tak – niecodziennie, wszak pierwszy raz jadłam chleb z mąką kukurydzianą ;-). Dodatek sosu serowego sprawia, że naturalna słodycz mąki kukurydzianej zostaje przełamana słonym smakiem. Dla osób które nie jedzą glutenu mamy propozycję na chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej z książki, którą ostatnio recenzowaliśmy tj. Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne”. Upieczenie chleba na bazie mąki żytniej jedynie na drożdżach nie jest łatwe.


Na mące żytniej piecze się głównie na zakwasie. Oczywiście jest to możliwe, ale raczej z mąką o niższym typie, czyli 720. CHLEBEK KUKURYDZIANY – dla mnie prawdziwy dom, to dom pachnący chlebem #128578; dzisiaj mam dla Was przepis na jeden z najlepszych chlebków jakie piekę w moim domu #128578; Pyszny, domowy chlebek #128578; Jeżeli kochacie domowy chleb zapraszam do udostępniania przepisu dalej, cieszmy się wszyscy domowym pieczywem! Z każdym dniem zakwas dojrzewa coraz bardziej.


O bardziej zwartym miąższu, pięknym charakterystycznym kolorze i chrupiącej skórce. V dnia pęcherzyki powinny być już widoczne, ale głównie widać będzie zmianę jego koloru. Po kilku dniach od nastawienia zakwasu żytniego na bazie mąki żytniej razowej – zakwas zmieni się z koloru szarego w zdecydowanie bardziej jasnobrązowy – taki jak na zdjęciu. Najzdrowszą jego odmianą jest chleb żytni razowy, wypiekany z mąki, która była jednokrotnie grubo zmielona i zawiera otręby. W 1g chleba żytniego znajduje się około 2kalorii.


Pieczywo żytnie przygotowane na zakwasie pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki i zdrowia. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb na zakwasie z mąką kukurydzianą. Chleby z innej mąki niż pszenna lub żytnia.


Do najpopularniejszych należy chleb z mąki kukurydzianej (bogaty w błonnik, ubogi w skrobię, zawiera witaminy A, E i D), chleb z mąki. Naturalnie, do jego wypieku można użyć i innych mąk, jednak te są najbardziej popularne. Klasyczny chleb powinien składać się z czterech podstawowych składników: mąki, wody, soli i drożdży lub zakwasu.


Jednak najlepszy w smaku i najzdrowszy to chleb domowej roboty z chrupiącą. Ma chrupiącą skórkę, pachnie zbożem, a jak smakuje z masłem! Jaką mąkę wybrać, by się zdrowo odżywiać, z jakiej upiec wartościowy chleb?


To pytanie zadaje sobie każda. Jeśli lubicie chleb, taki aromatyczny, pyszny to chleb żytni jest dla was. Ją częściej stosuje się jako dodatek, a nie podstawową mąkę. Jest bardzo popularna ze względu na dużą zawartość karetonoidów, a także minerałów: magnezu, żelaza i cynku.


Konieczność wyeliminowania glutenu z diety dotyczy wielu osób. To właśnie z myślą o nich powstają bezglutenowe produkty. Mąkę pszenną czy żytnią zastąpiono w nich taką, która w swoim składzie nie ma wywołującego niepożądane objawy białka. A tymczasem zapraszamy na bezglutenowy chleb ryżowo-kukurydziany.


Potrzebujemy: 1g mąki ryżowej. Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem na drożdżach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty