Upiekliśmy też bułki pszenne na samym zakwasie #128578; Jeśli poszukujecie przepisu na puszyste, leciutki i mięciutkie bułeczki – to nie ten adres (takie znajdziecie np. tutaj ). Bułki z mąki żytniej. Tematem dzisiejszego posta są domowe bułki, tym razem nie pszenne a żytnie. Z zewnątrz chrupiące, w środku dość zbite.
Ja takie uwielbiam, nie lubię za to wszystkich sztucznie napowietrzanych z dziurami w środku.
Czytelnicy od czasu do czasu pytają o przepis na bułki żytnie. A tym bardziej nie współpracuje z drożdżami, więc używa ją się głównie do wypieków na zakwasie. Jakiś czas temu do rzeczy, które zawsze mam w lodówce, dołączył zakwas żytni.
Wypiekam dla siebie chleb na zakwasie, bez grama drożdży. Ostatnio upiekłam także chleb z mąki pszennej, żeby bliskim nie Zobacz więcej. Przepis na bułki pszenno- żytnie.
Idealne, proste do przygotowania bułeczki o chrupiącej skórce z mąki pszennej i żytniej.
Zdałam sobie dzisiaj sprawę, że udało nam się już uzbierać na blogu 1przepisów na bułki i wypieki „bułkopodobne”. Z tego tylko dwa przepisy na bułeczki uwzględniają zakwas (przepis przepis 2). To idealny moment, aby to zmienić! Może dlatego, że pieczenie bułek na zakwasie nie jest zbyt popularne.
Piekarnik nagrzewamy do 190ºC. Pszenne bułki na zakwasie. Wstawiamy bułki do piekarnika i pieczemy ok. Bułeczki z mąki żytniej razowe niewątpliwie należą do tych zdrowszych. Ważną sprawą jest też co na tej zdrowej bułce położymy.
Jest wiosna i po długiej zimie aż się prosi zjeść pomidorka lub rzodkiewk Zobacz więcej. Wspaniałe bułki na zakwasie żytnim, które przygotowałam bez udziału drożdży. Ciasto oczywiście rośnie dłużej, ale dzięki dużej ilości zakwaszonego ciasta przebiega to szybciej niż w przypadku innego pieczywa na zakwasie.
Takie solidne bułki przygotowane z jasnej mąki pszennej i jasnej mąki żytniej. Mają też dość wyraźny smak. Nie są również trudne.
Dodałam pestki słonecznika, ale pasują do nich jakiekolwiek inne ziarna. Kiedy nie mamy ochoty na tradycyjne pieczywo, a chcemy pobawić się w formowanie bułeczek, które przytulone do siebie nadadzą wyjątkowy, oryginalny kształt. Idealne na kolację, albo na domowe party, jako baza do innych przysmaków.
Czysto żytnie bułki na zakwasie. Chleb jest soczysty w środku i ma pyszną chrupiącą skórkę. Chleb żytni, na żytnim zakwasie to tylko mąka, sól i woda oraz zakwas. Dzisiaj pieczemy proste domowe bułki pszenno-żytnie. Zaplanowałam późny obiad: gorącą zupę, do której chciałam podać bułki.
Jak zrobić domowy chleb żytni na zakwasie ze. Plaskate się zrobiły. Oczywiście spód lekko przypalony.
W smaku dobre choć w pierwszej chwili, na ciepło, miałam wrażenie, że czuję lekką goryczkę. Zachęcona sukcesem chlebowym postanowiłam upiec bułeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.