piątek, 5 października 2018

Jak upiec prawdziwy chleb na zakwasie

W sobotę planuję upiec pierwszy chleb na zakwasie żytnim. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Wystarczy Ci zwykły piekarnik.


Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz.

Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Najlepszy swojski chleb, który jadłam to chleb według przepisu mojej chrzestnej.


Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Mam ten zaszczyt, że teraz posiadam go ja:-) To prawdziwy swojski chleb, taki jak kiedyś piekły go nasze prababcie. Możemy przygotować chleb wykorzystując drożdże, a także używając zakwasu.

To jeszcze nie był idealny chleb! Wiele naczytałam się o tym, że chleb na zakwasie w maszynie nie udaje się, jest nieosiągalny zupełnie. Ale szukałam wytrwale, wypróbowałam różne. Często korzystałam z wyżej przywołanego przepisu, ale średnio mnie satysfakcjonował. Pierwszy raz zamierzam upiec chleb na zakwasie.


Zakwas przygotowałam wg Pani przepisu. Jest w trakcie (dzień). Czy mogę użyć do wypieku chleba tylko jeden rodzaj mąki? Który przepis wybrać?


Czy powinnam dodać odrobinę drożdży ( młody zakwas). Prawdziwy domowy chleb żytni na zakwasie. Przejdź na stronę główną Interii. Dodatki żytni chleb na zakwasie z kawą i migdałami.


Po wyjęciu z formy chleb nie jakiś mokry jakby był surowy. Jak upiec domowy chleb? Najlepiej chleb orkiszowy na zakwasie, a nie na drożdżach.


Dzisiaj podam przepis na domowy chleb, który zawsze się udaje.

Takiego chleba jak domowy nie kupisz w żadnej piekarni. Ponadto robiąc chleb samodzielnie masz stuprocentową pewność, że do produkcji został użyty prawdziwy zakwas, a nie sproszkowany. W przepisie wykorzystałam ten domowy zakwas na chleb. Wszystkie składniki (oprócz ziaren) umieść w misce i wymieszaj. Chleb żytni na zakwasie.


Mąka żytnia nie lubi długiego wyrabiania. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na blat, na godzin (najlepiej na całą noc). Możesz użyć mniejszej lub większej ilości mąki i wody. Chodzi o to, aby proporcje zawsze się zgadzały.


Tyle samo mąki, co wody. Następnie posmaruj chleb wrzątkiem, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godziny. Piekłem już dwa razy ten chlebek w temp 200ºC przez godz ale po min mi się góra chleba przypalała to nakryłem folią aluminowąi piekłem do końca.


Wyrabiaj tylko do połączenia składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty