Za wynalazcę kuchenki mikrofalowej uważa się Percy’ego Spencera. Czy działanie kuchenki mikrofalowej zabija drobnoustroje chorobotwórcze? Należy zauważyć, że mikrofale przenikają do żywności na głębokość ok.
Oznacza to, że grubsze kawałki jedzenia, np. Dziś wiele osób nie wyobraża sobie funkcjonowania bez tego. Kuchenka mikrofalowa to wynalazek z połowy ubiegłego wieku, choć w polskich kuchniach upowszechniła się dopiero pod jego koniec.
Projektowali sprzęt do zwalczania okrętów podwodnych, a wymyślili niezastąpiony sprzęt ADG. Tak w dużym skrócie można podsumować prace inżynierów, którzy chcieli lepszego radaru, a podarowali światu kuchenkę mikrofalową. Komentarze (21) Brak komentarzy Dodaj komentarz. Kwanty promieniowania mikrofalowego niosą mniejszą energię (mniejsza częstotliwość) niż. Mikrofale działają głównie na cząsteczki wody, ale mogą również rozgrzać tłuszcze, oleje i cukry, aczkolwiek w mniejszym stopniu niż wodę.
Jeśli chodzi o promieniowanie, kuchenki mikrofalowe emitują fale niejonizujące, które są podobne do promieniowania telefonu komórkowego, z tym że są znacznie silniejsze. Oficjalnie środowiska naukowe uznają, że kuchenka mikrofalowa nie stanowi zagrożenie dla zdrowia konsumenta, jednak wiele badań wskazuje, że bazowanie na produktach poddawanych działaniu fal elektromagnetycznych niekoniecznie jest najlepszym rozwiązaniem. Fale kuchenki mikrofalowej potrafią usunąć nieprzyjemny zapach z plastikowej deski kuchennej.
Wystarczy posmarować deskę plasterkiem cytryny lub wodą okraszoną kilkoma kroplami białego octu, a następnie podgrzać przez minutę w mikrofalówce ustawionej na wysoką temperaturę.
Zapach surowej ryby lub surowego mięsa zniknie jak ręką. Działanie kuchenki mikrofalowej jest bardzo proste. To, co wkłada się do środka, zostaje podgrzane za pomocą mikrofal, które wprawiając w drganie cząsteczki wody w pożywieniu, wydzielają dużą ilość ciepła kumulującego się w potrawie. Jak działa kuchenka mikrofalowa?
Jak sama nazwa wskazuje kuchenka mikrofalowa do podgrzewania potraw, wykorzystuje mikrofale. Odkrywcą kuchenki mikrofalowej jest Percy Spencer , który przypadkiem odkrył proces działania dzisiejszych mikrofalówek, przy prowadzeniu badań nad radarami wojskowymi. Liczni naukowcy twierdzą, że kuchenka mikrofalowa ma bardzo szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Chcesz się dowiedzieć, do jakiego stopnia kuchenka mikrofalowa może być niebezpieczna dla naszego organizmu?
Mikrofale są kierowane specjalnym przewodem, zwanym falowodem, do wnętrza kuchenki. Decydując, jaka kuchenka mikrofalowa sprawdzi się najlepiej w naszym domu, należy znać nie tylko jej zalety, ale również wady. Zalety kuchenki mikrofalowej. Bez wątpienia główna zaleta kuchenki mikrofalowej, to szybkość, z jaką podgrzewa ona posiłki.
Jest to ważne szczególnie dla osób, które żyją w szybkim tempie. P o najnowszych badaniach, które obaliły mit jakoby jedzenie produktów przyrządzonych w mikrofalówce szkodziłoby zdrowiu co raz więcej osób sięga po te urządzenie. Skraca czas podgrzewania i rozmrażania jedzenia. Niektórzy tworzą w niej całe zestawy obiadowe. Istnieją jeszcze inne zastosowania kuchenki mikrofalowej.
Pochłanianie mikrofal. Promieniowanie mikrofalowe może być pochłaniane przez materię na dwa różne sposoby.
Pierwszym z nich jest zjawisko strat dielektrycznych, głównie na skutek polaryzacji orientacyjnej (dipolowej). Jeśli w materiale są cząsteczki chemiczne będące dipolami, to w wyniku działania pola elektrycznego fali elektromagnetycznej starają się ustawić zgodnie z.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.