piątek, 19 października 2018

Chleb żytnio kukurydziany

Chleb z dodatkiem mąki kukurydzianej. O bardziej zwartym miąższu, pięknym charakterystycznym kolorze i chrupiącej skórce. I oczywiście smakuje nieco inaczej, tak – niecodziennie, wszak pierwszy raz jadłam chleb z mąką kukurydzianą ;-).


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga lucywniebie. Ostudzić na kratce. CHLEBEK KUKURYDZIANY – dla mnie prawdziwy dom, to dom pachnący chlebem #128578; dzisiaj mam dla Was przepis na jeden z najlepszych chlebków jakie piekę w moim domu #128578; Pyszny, domowy chlebek #128578; Jeżeli kochacie domowy chleb zapraszam do udostępniania przepisu dalej, cieszmy się wszyscy domowym pieczywem!

Kolejny chleb na zakwasie, tym razem z dodatkiem mąki kukurydzianej i równie smaczny jak pozostałe chleby :). Wyrobić gładkie ciasto ( ja robię to mikserem z hakami ) i zależnie od konsystencji można dodać trochę mąki. Ponadto chleb żytni poprawia trawienie i zapobiega zaparciom.


Właściwości pieczywa żytniego są ważne nie tylko dla osób odchudzających się. Codzienne spożywanie chleba żytniego pozwala obniżyć poziom tak zwanego „złego” cholesterolu oraz ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Prawda jest taka, że oprócz tego, że chleb żytni jest zdrowy, to przede wszystkim jest smaczny #128578; Dzisiejszy przepis na chleb żytni na bazie drożdży jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba.


Już wkrótce na stronie pojawi się także przepis na chleb żytni na zakwasie. Z bardzo chruuupiącą skórką :-).

Można upiec piękny chleb na samej mące żytniej, a szczególnie jasnej typ 720. Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec. Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury. Przepisy na chleb żytnio kukurydziany w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na chleb żytnio kukurydziany.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Oprócz tego istotny jest też rodzaj mąki użyty do wypieku oraz ewentualna zawartość spulchniaczy i innych niekorzystnych substancji. Do gorącego garnka przekładamy chleb zsuwając go ze ściereczki (mi część wylądowała poza, ale nie szkodzi – pierwsze koty za płoty).


Po upieczeniu, jeszcze na gorąco chleb bezproblemowo „wyskoczył” mi z garnka. Pieczywo wszystkim smakowało, zniknęło po dnia. Proporcje kalorii składników odżywczych różnią się w zależności od rodzaju chleba.


Jeśli chodzi o biały chleb pszenny lub pszenno-żytni, w 1gramach tego produktu znajduje się 2kcal. Posiada on również wysoki poziom zawartości węglowodanów. W zakwasie znajdują się bakterie mlekowe, które pozostają w harmonijnym współdziałaniu z drożdżami i tworząc kwas mlekowy, przyczyniają się do uzyskania prozdrowotnych właściwości chleba żytniego. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie. Pyszny domowy chleb, taki jest najlepszy, pysznie wygląda i tak samo smakuje.


Jest bardzo prosty w wykonaniu i uda się na pewno, ja już dwa razy go piekłam. Z podanych składników wykonujemy ciasto na chleb.

Obie mąki tortową i kukurydzianą wsypujemy do miski. Sourdough rye and corn brea for English scroll down. Lubię chleby z dodatkiem mąki kukurydzianej, przede wszystkim dlatego, że nadają upieczonemu bochenkowi fantastyczny kolor, ale też sprawiają, że chleb jest bardziej delikatny.


Z tym chlebem miałam pewien problem, a w zasadzie z zakwasem. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb żytni na drożdżach. Do foremki wlać płyn, dodać tłuszcz, a następnie wsypać mąkę. W rogi nasypać cukier i sól, a na środek drożdże. Piec na programie podstawowym (godz.), średnie zrumienienie skorki.


Czasami 1g mąki pszennej zastępuję mąką gryczaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty