Upiekliśmy też bułki pszenne na samym zakwasie #128578; Jeśli poszukujecie przepisu na puszyste, leciutki i mięciutkie bułeczki – to nie ten adres (takie znajdziecie np. tutaj ). Bułeczki na zakwasie i drożdżach Przyznam się, że miałam opory co do łączenia naturalnego zakwasu z drożdżami – nie wiem dlaczego, ale wydawało mi się, że to pójście na łatwiznę. Dla bułek jest to jednak związek idealny! Pszenno-żytnie bułki na zakwasie też udało mi się zrobić, narazie z połowy porcji.
Nie są one jeszcze w 1 na zakwasie, gdyż z obawy, że mój zakwas może nipodołać dodałam ok.
Naszło mnie na zwykłe, niezdrowe, białe bułki pszenne #128521; Z rybką wędzoną, żeby było ciut na moje wytłumaczenie. Tylko te buły ze sklepu to jakoś tak nie bardzo, więc co? Zakasałam rękawy i niebawem na stole gościły własne bułeczki pszenne na drożdżach. Są bardzo smaczne, dobre również na kolejny dzień. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie?
Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz.
Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.
Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Zdałam sobie dzisiaj sprawę, że udało nam się już uzbierać na blogu 1przepisów na bułki i wypieki „bułkopodobne”. Z tego tylko dwa przepisy na bułeczki uwzględniają zakwas (przepis przepis 2). To idealny moment, aby to zmienić! Może dlatego, że pieczenie bułek na zakwasie nie jest zbyt popularne.
Wspaniałe bułki na zakwasie żytnim, które przygotowałam bez udziału drożdży. Chleby i bułki z ziarnami oraz wypieki bezglutenowe. Zastanawiam się właśnie co mogę o nich napisać… i jedyne co mi przychodzi do głowy to – to są jedne z lepszych bułek jakie ostatnio jadłam :) Wiem, że pewnie kolejny raz tak piszę, ale zawsze mnie zachwyca fakt, że można samemu w domu coś takiego przygotować.
To dość wygodne, gdyż tylko raz rozgrzewam piekarnik, a pieczywa starcza na cały tydzień. Jeśli macie nadmiar zakwasu można użyć go do upieczenia pszennych bułeczek. Najprościej i najszybciej - na drożdżach, ale nie ma to jak tradycyjny bochenek chleba na zakwasie… To właśnie ta najbardziej czasochłonna rzecz: zakwasu nie zrobisz szybko, potrzebujesz na to kilka dni.
Choć sam proces nie jest skomplikowany - to tylko mieszanie mąki z wodą. Przepis na bułki pszenno- żytnie.
Idealne, proste do przygotowania bułeczki o chrupiącej skórce z mąki pszennej i żytniej. Mają tylko jedną wadę – zaskakująco szyb Zobacz więcej. Natka gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Natka gotuje. Ekspresowe bułki 28.
Dodane przez Molew: Tylko o kuchni. Dla mnie ta skorupa to pyszna, chrupiąca skórka. Wracając jednak do pytania: gdy upieczony chleb ostygnie, wystarczy włożyć go do foliowego woreczka i do chlebaka - na drugi dzień skórka będzie miękka. Tematem dzisiejszego posta są domowe bułki, tym razem nie pszenne a żytnie.
Z zewnątrz chrupiące, w środku dość zbite. Bułki z mąki żytniej. Ja takie uwielbiam, nie lubię za to wszystkich sztucznie napowietrzanych z dziurami w środku. Potem sięgnijcie po ten przepis na bezglutenowe bułki na zakwasie. Moje bułki bezglutenowe na zakwasie są lekko kwaśne w smaku, miękkie i wilgotne w środku oraz delikatnie elastyczne z zewnątrz.
Nie są super mięciutkie i puchate jak te na drożdżach, nie przypominają lekkich jak wata wypieków. Robione na zakwasie, dzięki temu mają bardziej wyrazisty smak niż te, pieczone na samych drożdżach. Poza tym, dłużej utrzymują świeżość. Oryginalny przepis przewidywał ręczne zagniatanie ciasta przez minut, ja użyłam robota i ciasto zagniatałam krócej. Zachęcona sukcesem chlebowym postanowiłam upiec bułeczki.
Ciasto bardzo ładnie się formuje, ma dobrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.