Kuchnia indukcyjna wykorzystuje zjawisko indukcji elektromagnetycznej – przetwarza energię w ciepło, tyle że nie na płycie, a w dnie naczynia. Jakie są wady płyt indukcyjnych ? Oczywiście nie ma róży bez kolców. Tak jak już wspomniano, do płyty indukcyjnej musimy kupić specjalne garnki i patelnie.
Płyty indukcyjne też posiadają pewne wady.
Taki zakup od renomowanego producenta nierzadko będzie nas kosztował co najmniej połowę wartości samej płyty. Wady płyt indukcyjnych. Nie ma rzeczy idealnych, więc także w przypadku płyt indukcyjnych możemy znaleźć kilka wad.
Na szczęście nie ma ich dużo. Jedną kwestią, która może być wadą to cena. Za płytę indukcyjną zapłacimy nieco więcej niż za klasyczną kuchenkę gazową.
Oprócz tego musimy liczyć się z zakupem naczyń.
Spośród innych rodzajów płyt grzewczych wyróżniają się nowoczesnym, minimalistycznym designem, bezpieczeństwem użytkowania oraz wysoką funkcjonalnością. Dla niektórych z takich płyt minimalne napięcie wynosi 2V, natomiast dla innych 4V, co trzeba sprawdzić jeszcze przed zakupem sprzętu, ponieważ w niektórych przypadkach, konieczna jest też odpowiednia instalacja elektryczna. Wadą płyt indukcyjnych jest także konieczność posiadania odpowiedniego zestawu garnków.
Naczynia ceramiczne, aluminiowe czy ceramiczne nie mogą być tu w ogóle brane pod uwagę. Warto mieć też świadomość, że z płyt indukcyjnych nie powinny korzystać osoby, które posiadają rozrusznik serca, ponieważ pole elektromagnetyczne. W rankingu najlepszych płyt indukcyjnych dostępnych na rynku, znalazł się też tańszy produkt szwedzkiego producenta Electrolux. Atutem płyt indukcyjnych jest także ich wygląd. Prosty, minimalistyczny design sprawia, że świetnie pasują one do nowoczesnych kuchni.
Po pierwsze muszą mieć płaskie dno przylegające całą powierzchnią do pola grzewczego. Zalety i wady płyt indukcyjnych. Rozważając zakup płyty indukcyjnej warto być świadomym jej zalet i wad.
Zacznijmy od zalet: Wyższa sprawność samego urządzenia – energia elektryczna wykorzystywana jest bezpośrednio do podgrzewania samego naczynia. Nie występuje tutaj podgrzewanie powierzchni samej płyty, jak to ma miejsce w. Czyszczenie płyt indukcyjnych. Wiele osób zadaje sobie pytanie jak skutecznie czyścić płyty indukcyjne.
Na to pytanie postaramy się Wam odpowiedzieć. Nasz ranking płyt indukcyjnych zawiera modele z tą funkcją i są one ogólnie dostępne. Większe bezpieczeństwo. Płyta indukcyjna poprawia też bezpieczeństwo, co szczególnie docenią osoby, które posiadają małe dzieci. W czasie gotowania płyta nie nagrzewa się, więc ryzyko poparzenia jest ograniczone do minimum.
Z kuchni indukcyjnych można korzystać wyłącznie przy użyciu specjalnych, często drogich naczyń, choć do przyrządzania potraw mogą się również nadawać emaliowane naczynia stalowe, żelazne patelnie oraz standardowe naczynia ze stali szlachetnej o wielowarstwowym dnie. Przydatność danego naczynia do. Podstawową zaletą płyty indukcyjnej jest czystość i bezpieczeństwo – szkło nie jest nagrzewane, więc nie ma ryzyka oparzenia się, ani przypalenia tego, co wykipi z garnka. W stosunku do zwykłej płyty ceramicznej indukcja nagrzewa się znacznie szybciej – nawet trzykrotnie, a to oznacza mniejszy rachunek za prąd!
Sporą wadą indukcji jest wysoka cena zakupu w stosunku do płyt. Tradycyjne kształty płyt indukcyjnych zastępuje się designerskimi modelami, które pozwalają chociażby na szeregowe usytuowanie garnków. Dzięki tej propozycji przygotowanie posiłków w wąskiej, ale długiej kuchni staje się znacznie przyjemniejsze i pozwala na swobodną kontrolę potraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.