Nad ogniskiem upieczemy nie tylko kiełbaski i chleb. Zapomniany kociołek z ogniska to pyszny pomysł na obiad lub kolację pod chmurką. W środku same pyszności! Kociołek z ogniska to mieszanka mięs i warzyw, którą piecze się na ogniu w żeliwnym naczyniu. W niektórych regionach zwany też pieczonym, prażonym czy prażonkami, będzie doskonałą alternatywą dla potraw z grilla.
Jedzenie na świeżym powietrzu to nie tylko niepowtarzalny smak i aromat, ale również, a raczej przede wszystkim, mile spędzone chwile.
Kociołek ma trzy przykręcane nóżki, które z łatwością możemy zdjąć. Jeśli chcemy przygotować prażonki na ognisku musimy rozgarnąć żar, wstawić gar i przysypać jego dół żarem. Natomiast jeśli robimy je na grillu usuwamy po prostu ruszt, z kociołka odkręcamy nóżki, a garnek wstawiamy w żar. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na kociołek z ogniska. Czasami jednak dodaję inne warzywa lub przyprawy, gdy takie mam właśnie pod ręką.
Ale baza jest ta sama. Dania z kociołka są ciekawą alternatywą smakoszy grillowanych mięs i warzyw. Przygotowanie dania z.
Następnie wrzucamy marchewkę z cebulą a na to kapustę kiszoną po czym wkładamy golonkę. Następnie znowu dodajemy marchewkę i cebulę oraz kapustę i na to kolejną golonkę. Czynności te powtarzamy aż do wyczerpania wszystkich składników. Pochodzące z Jury Krakowsko-Częstochowskiej wyśmienite danie jednogarnkowe, przygotowywane na ognisku w specjalnym żeliwnym garnku (tzw. kociołku myśliwskim). Pieczonka z ogniska (kociołek, duszonka).
Tragiczny przepis pieczonek. Mięso potnij na kostki o boku około centymetrów, cebulę drobno posiekaj a papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Rozgrzej w kociołku olej i podsmaż na nim cebulę. Gdy cebula się zeszkli odsuń kociołek od ognia podciągając go na łańcuchu, na którym wisi wyżej i dodaj paprykę oraz mięso. A miasto Chrzanów che tymi pieczonymi rozsławić swoje miasto i tłumacząc że to oni lat temu wymyślili potrawę.
To wszystko razem pieczone pod gołym niebem w żeliwnym, czarnym garnku na trzech nóżkach. Zaletą jest sposób przyrządzania – w kociołku na ognisku – dzięki temu w trakcie gotowania czy mieszania potrawy dostaje się do niej zapach ogniska. Przepis na pieczonki w kociołku na ognisku.
Dlatego też gotuję na drewnie twardym (z drzew liściastych) – dla odpowiedniego aromatu dodaję drewno ze śliwy, wiśni, gruszy. Prażone z ogniska - kociołek z ziemniakami, kiełbasą i kapustą. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, kiełbasę i marchew pokroić na części (na pół i na pół), boczek w większą kostkę,cebulę w piórka, a kapustę białą poszatkować.
Kiełbasę i boczek połączyć ze sobą.
KOCIOŁEK,GRILL,OGNISKO-PRZEPISY I INFORMACJE WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW! Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji. Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie.
Smakiem i formą podania przypomina nieco leczo lub bogracz, czyli danie przygotowywane oryginalnie w kociołku nad ogniskiem. Kociołek węgierski to pyszne i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Treściwy kociołek węgierski powinien zawierać mięso, w tym wypadku jest to łopatka wieprzowa, oraz warzywa pokrojone w grubą kostkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.