Mięso królika jest bardzo chude – niemal nie zwiera cholesterolu, dlatego polecane jest osobom na diecie. Idealnie nadaje się na niedzielny obiad. Jeśli przygotujesz go według tego. Pieczony królik Mięso z królika jest zdrowe i smaczne.
U mnie królik pieczony.
Dodane przez gosiaw: Tylko o kuchni. Kochani czy oprócz książki znajdę jej przepisy w internecie bo dziwo nic nie mogę znaleźć! Składniki na marynatę połączyć i natrzeć nią królika. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać, cebulę pokroić w pół plastry.
Królik pieczony w warzywach. Do miseczki wlewamy olej, sos z cytryny, wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Przygotować marynatę.
Do tak przygotowanej marynaty włożyć królika ostawić na noc w chłodne miejsce.
To w ogóle ciekawe, bo zanim spisywałem od rodziców ten przepis, to w zasadzie królik miał dla mnie cztery łapy. Tymczasem, tak wiem, pewnie uczono mnie tego w szkole, ale jednak dość dawno temu, królik nie ma czterech łap. Co najmniej dwa skoki.
Pewnie dlatego pieczony królik jest zdecydowanie polskim małysz, tfu…, daniem. Według zaleceń żywieniowych i dietetycznych, mięso z królika jest polecane alergikom, zalicza się do łatwostrawnych i delikatnych. Zawiera mało cholesterolu i tłuszczu.
W zasadzie nie ma żadnych wad. Ponadto jest doskonałe i delikatne w smaku. Odstawić na kilka godzin. Smalec rozgrzać w gęsiarce i obsmażyć na nim królika. Dorzucić cebule pokrojone w półksiężyce i usmażyć na złoty kolor.
Dusić aż mięso będzie. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na królik pieczony magdy gesler. Kolejny z moich smaków z dzieciństwa, choć już sporo czasu minęło odkąd miałem okazję próbować go ostatnio u rodziców. Tak się szczęśliwie złożyło, że dostałem świeżego królika z hodowli Łukasza (dzięki raz jeszcze) i mogłem podjąć próbę powtórzenia przepisu mamy. Warzywa również były twarde.
Po tym czasie był twardy i nie dało się widelcem oderwać kawałeczka mięsa od kości.
Dopiero kolejna godzina w piekarniku spowodowała, iż królik nadawał się do jedzenia. Proponuję zmienić czas pieczenia z minut na godzinę minut. KRÓLIK W ŚMIETANIE – najlepszy przepis na delikatnego i pysznego królika w śmietanie.
Czasami przygotowuje królika na niedzielny obiad lub na specjalne okazje, moja rodzina go uwielbia. Ponieważ często prosicie mnie o ten przepis. Duszony królik w śmietanie jest daniem delikatnym i aromatycznym. Z oleju, czosnku, majeranku, ziół prowansalskich oraz przyprawy Kucharek przygotowuje marynatę.
Do marynaty wkładam kawałki królika tak na godziny. Dokładam liście laurowe i ziele angielskie. Oprawioną tuszkę królika dokładnie myjemy.
Wszystkie przyprawy – przyprawę do kurczaka, słodką czerwoną paprykę, czosnek granulowany, sól i pieprz mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy dokładnie królika. Cebulę kroimy w piórka, marchewki obieramy, czosnek siekamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.