Mam pytanie – od czego zależy kolor miąższu? Czy można użyć mąki pszennej o typie 5do zakwasu żytniego i wyjdzie chleb jasny? Bardzo prosty chleb pszenny na pszennym zakwasie, nie wymagający przygotowywania wcześniej zaczynu. Wystarczy aktywny zakwas pszenny połączyć z mąką, solą i wodą. Zawsze zachwyca mnie fakt, że z tak prostych składników powstaje coś tak genialnego.
Przepis i sposób wykonania tego chlebka zamieściłam w artykule:“Domowy chleb na zakwasie – łatwo, zdrowo i smacznie” Jednak chciałam spróbować innego chlebka oraz poeksperymentować trochę z pieczeniem.
Wiejski chleb pszenny na zakwasie. Dziś mam dla Was przepis na wiejski chleb pszenny na zakwasie pszennym – prosty i bardzo smaczny. Wcześniej podawałam przepis na chleb pszenny na drożdżach – tutaj nie ma ani grama drożdży, za to chleb musi dłużej wyrastać.
Na razie upiekłam chleby na zakwasie w automacie z przepisów na chleby które miały być pieczone w piekarniku i stwierdziłam że w automacie wychodzą lepiej, nic się nie rozlewa, w smaku są bardzo dobre, a że ich kształt jest jaki jest to już trudno, mnie osobiście już to nie przeszkadza, najważniejsze że chleby są smaczne. Mój chleb na zakwasie jest pieszczony około godz. C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut.
Tosiu, w kazdym razie chleb wyrosl w piecu, po upieczeniu jest ok, ale na nasze smaki troszke zbyt kleisty, takze nastepny zrobie z dodatkiem maki pszennej. Dotychczas pieklam chleb na zakwasie z dodatkiem maki pszennej i drozdzy w maszynie do chleba, ale zawsze sie zapadal, choc nie bylo zadnego zakalca.
Teraz sobie wyrasta, zobaczymy co z tego wyjdzie. Piekę chleb od kilku lat i zawsze mi się wydawało że ciasto im luźniejsze i bardziej uwodnione tym chleb lepszy. I też nie przepadam za chlebem na zakwasie, przerobiłam żytni, pszenny i to nie mój smak.
Dzisiaj króciutko, bo świętujemy urodziny naszej małej Gwiazdeczki. Co prawda wielka rodzinna impreza jest dopiero w sobotę, ale za to dziś jest dzień dla naszej trójki i zamierzmy wykorzystać go najlepiej, jak się da :)) To moje drugie podejście do chleba pieczonego w garnku żeliwnym. Dziś na wielu blogach pojawiły się piękne i rumiane bochenki chlebów.
Dokarmiony dzień wcześniej zakwas połączyć z mąką, wodą, solą i czarnuszką. Wyrobić, ciasto powinno być dość zwięzłe i nie powinno się lepić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po dwóch godzinach odgazować i zostawić w cieple jeszcze na 1. Chleb pszenny na zakwasie żytnim.
Domowy wypiek chleba na zakwasie – sprawdzony przepis. Klasyczny i przepyszny zarazem. Rozczyn należy przygotować dzień wcześniej. Podajemy super prosty przepis na chleb z otrębami. Nasz chleb może być zwykły, pszenny albo upieczony z rozmaitymi ziołami, ziarnami i przyprawami.
Domowy chleb łatwo jest przygotować i upiec - można mieć dzięki temu świeże pieczywo na zawołanie. Jest to, moim zdaniem, najlepszy zakwas pszenny jakiego do tej pory używałam.
Zakwas pszenny – przepis II. Stosując tę metodę przede wszystkim bardzo szybko otrzymujemy gotowy do użycia zakwas, w zasadzie następnego dnia od nastawienia można już piec na nim chleb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.