środa, 25 grudnia 2019

Tatar w restauracji

Tatar w restauracji

To jedna z najciekawszych restauracji w mieście. Posiada również świetną lokalizację i aranżację wnętrza - warto zająć stolik na przeszklonym tarasie, aby mieć widok na Motławę i Długie Pobrzeże. Dobry tatar to całkiem niezła sztuka! Będąc w Paryżu zawsze kuszę się na odrobinę słodkości z tych dostojnie wyglądających witryn pâtisserie, a o tatarze nigdy bym nie pomyślała!


Tatar w restauracji

A to błą bo ponoć befsztyk tatarski jako pierwszy zagościł na francuskich stołach. Na szczęście w podróży towarzyszyła mi moja kochana kuzynka, która nie przepuściła by takiej. Najpierw musimy dokonać małego rozróżnienia.


Dzisiaj nie mówimy o tatarach wszelakich, tylko o tatarach wołowych. I choć ze wzruszeniem wspominam tatara z sarniny w Atelier Amaro czy tego z tuńczyka żółtopłetwego w Nolicie, to nie wejdą do tego zestawienia. A tatar z daniela w Senses? Przebłysk geniuszu. Mam takich na liście przynajmniej kilka.


Restauracja Stary Dom ul. Godziny otwarcia restauracji: Poniedziałek - Niedziela Kuchnia 12. Daleko mu do klasycznego tatara, gwarantuje za to bardzo ciekawe wrażenia za sprawą różnych temperatur świetnego, delikatnego ale wyrazistego w smaku mięsa oraz dzięki dodatkom, a szczególnie fenomenalnemu orientalnemu sosowi z nutami słonymi, kwaskowatymi i pikantnymi. W restauracjach dodatkowo serwowali ogórki, śliwki w occie, grzybki, teraz dodaje się kapary albo marynowany pieprz. Oczywiście tatar wołowy można doprawić tak, jak się lubi.


A właśnie miałam jeszcze napisać o żółtku jajka. Mam nie dodawała nigdy jajka. Gorąco witam Państwa na stronie naszego gospodarstwa agroturystycznego!


Tatarska Jurta powstała i działa z potrzeby serca, dlatego odwiedzając nas w Kruszynianach wypoczniecie w miłej i rodzinnej atmosferze, poczujecie prawdziwą bliskość natury, zwiedzicie piękne i magiczne okolice Puszczy Knyszyńskiej, przekonacie się co to jest wielokulturowość i co najważniejsze, skosztujecie. W trzecim odcinku Kuchennych Rewolucji Magda Gessler odwiedziła restaurację Łabędź w Pyskowicach. Mimo, że rewolucja ostatecznie nie udała się a właścicielka lokalu nie chciała słuchać rad doświadczonej restauratorki, to finałowa kolacja okazała się sukcesem.


Ogromnym powodzeniem goście cieszył się szczególnie tatar ze śledzia. Sprawdź, jak przygotować tatara ze. Każde z pomieszczeń wyposażone jest w profesjonalne nagłośnienie z mikrofonem bezprzewodowym. Istnieje możliwość wyciszania i nagłaśniania każdej sali indywidualnie.


Tatar w restauracji

GaultMillau” – Francuski prestiż, polski smak. Jedyny międzynarodowy, obiektywny przewodnik po najlepszych restauracjach, hotelach i produktach w Polsce. W polskiej tradycji koń nie był źródłem pożywienia, tylko towarzyszem broni (husaria, kawalerzyści) albo towarzyszem pracy (praca na roli).


Teraz głównie hobby - jazda konna, gdzie też mamy bogate tradycje. Tatar z koniny w nowej restauracji. Cukiernia i restauracja w jednym. Niebanalna kuchnia i niesamowite słodkości.


Tatar w restauracji

Smaki słodkie i słone wręcz tańczą na końcu języka, a potrawy na talerzach w szklanych witrynach to. W położonym nad Wisłą Grudziądzu nieco od ścisłego centrum mieści się restauracja „Pod Kamienicą”. Od czterech lat prowadzi ją Krzysztof, niezwykle dumny z miejsca, w którym rezyduje. Jak jednak wybrać dobre mięso, szczególnie gdy chcemy je jeść lub podawać na surowo - w postaci tatara czy carpaccio? Na co zwrócić uwagę podczas zakupów w sklepie, a o co zapytać kelnera zamawiając takie danie w restauracji?


Te i inne pytania zadaliśmy znawcy produktu - szefowi kuchni w CoCo cafe clubrestaurant, Michałowi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty