Praska do szynek na Allegro. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Forma PRASA praska do robienia mięsa szynki Mała. Prasa do szynki na Allegro.
Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Myślicie, że przygotowanie szynki gotowanej to trudna rzecz? Nie potrzeba do tego ani dużo składników, ani dużo czasu. Gotowanie szynki wędzonej, czyli czas, który spędza we wrzątku, powinien być jak najkrótszy i wynosić maksymalnie kilka minut.
A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na szynkę z szynkowara? Domowy wyrób: szynka parzona – wskazówki. Gotowanie Niektórzy szynki nie wyjmują z wędzarnika tylko dalej pieką ją w gorącym dymie. Ja natomiast zawsze wędzę do momentu gdy jest już uwędzona ale jeszcze surowa ponieważ taka szynka jest bardziej krucha i soczysta (gdy wędzę kiełbasy to wtedy także je nie gotuję, ale piekę w gorącym dymie). Parzymy szynkę przez 5h, uważając, aby woda w garnku nie zaczęła wrzeć.
Optymalna temperatura do parzenia szynki zależna jest od tego, z jakiego gatunku mięsa ją przygotowujemy (Niżej podajemy dokładną rozpiskę). Przekładamy szynkę do garnka w którym będziemy ją gotować – gotowanie najlepiej zaplanować sobie na wieczór, przez noc szynka w wywarze wystygnie. Na każdy kilogram mięsa potrzebujemy minut gotowania – jeśli gotujemy szynkę o wadze kg łatwo policzyć, że potrzebny czas obróbki cieplnej to minut.
Zagotować wodę z dodatkiem ziela angielskiego,liści laurowych,pieprzu, pokrojonych w plastry cebul i obranych ząbków czosnku. Płomień zmniejszyć tak,by woda się nie gotowała. Włożyć szynkę wędzoną, by cała była pokryta wodą. Ma się parzyć a nie gotować, temp.
W tym czasie szynkę umyj i osusz. Następnie mocno obwiąż sznurkiem, albo umieść w specjalnej siatce do wędlin. Do gorącej wody włóż włóż szynkę, tak, aby cała szynka była zanurzona.
Doprowadź wodę z przyprawami do wrzenia i gotuj przez minut. Wyłącz palnik, a garnek z szynka zostaw na całą noc do całkowitego ostudzenia. Wyciągnij szynkę, opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Tak przygotowana szynka jest gotowa do gotowania, smażenia lub pieczenia, nadaje się świetnie do wędzenia. Jeśli zdecydujesz się na tę ostatnią opcję, koniecznie dodaj do peklowania niewielką ilość gorczycy – nadaje ładny aromat. Szynki gotuje się w temp. Najlepsza znana nam odmiana to aromatyczna szynka domowa przygotowywana z mięsa wieprzowego - idealna szynka pieczona, gotowana lub wędzona. Własnej produkcji jest zawsze najlepsza.
Pani przepis stosownie do wagi mojej szynki i zwiększyłem czas gotowania razy po minut a robiłem szynkę po raz pierwszy dziękuje za przepis i pozdrawiam. Zaraz po wyłączeniu gazu włożyć szynkę do bardzo. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier, przyprawę peklującą i przyprawy (niektórzy gotują wcześniej wodę z cukrem i przyprawami, ja tego nie robię, ponieważ przez tak długi czas peklowania i tak mięso nasiąknie przyprawami).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.