Osoby, które korzystają z tej technologii przekonują, iż dużym plusem jest fakt, że pyroliza czyści całe wnętrze piekarnika – nawet trudno dostępne miejsca. Po jakimś czasie nie okaże się zatem, iż słabo widoczny zakamarek. Najważniejszy związany jest z jej kosztami.
Przed zakupem piekarnika z pyrolizą często powstrzymuje strach przez opłatami za energię. Takie czyszczenie wystarczy włączyć raz na miesiąc czy półtora miesiąca. Kataliczne polega na wypalaniu tluszczu poprzez specjalne wklady kataliczne. Pyrolityczne czyszczenie piekarnika elektrycznego nie wymaga od nas prawie żadnego wysiłku. Nie oznacza to, że tego typu piekarnika nie trzeba wcale czyścić ręcznie.
Kiedy zostanie bardzo zapuszczony wtedy żadna technologia nie da nam 1 gwarancji. Jest to tak zwany piekarnik samoczyszczący, czy inaczej jest to czyszczenie piekarnika pyrolityczne. Dzięki temu bró który zostaje we wnętrzu piekarnika zamienia się w popiół. Sprawdź Opinie o piekarnikach do zabudowy. Cieszy się on coraz większym uznaniem, ponieważ oprócz zwykłych funkcji, które posiada każdy piekarnik, to dodatkowo sam się czyści.
W dodatku podobny efekt czyszczenia parowego piekarnika można uzyskać, wstawiając do niego… naczynie z wodą (rzecz jasna – żaroodporne). A co do pyrolizy, to w mojej rodzinie dwie osoby mają i są zachwycone, bo nie muszą piekarnika czyścić WCALE (jedne piekarnik to letni Bosch, drugi – letni Siemens), więc teksty porównujące katalizę i pyrolizę wydają mi się nieco stronnicze (na korzyść katalizy). Piekarnik ustawiamy na 90ºC i pozostawiamy naczynie na ok. Jednorazowe czyszczenie piekarnika to koszt kilku złotych, a dodatkowo ponosimy go raz na miesiące. Gdy piekarnik się wyłączy i będzie można go otworzyć to wystarczy użyć j ściereczki i przetrzeć wnętrze urządzenia.
Przez ten czas znacznie więcej wydalibyśmy na detergenty służące do czyszczenia, nie mówiąc już o wartości poświęconego przez nas czasu. Pyroliza to technologia, która pozwala na nagrzanie się piekarnika aż do 5stopni Celsjusza. Czyszczenie pyrolityczne a czyszczenie katalityczne.
Tak wysoka temperatura wszelkie resztki jedzenia i smugi tłuszczu zamienia po prostu w popiół. Niektórzy w to wierzą i potem zmartwienie, że jednak zapuszczonego piekarnika nie da się doczyścić. Skrobanie ścianek tylko pogarsza sytuację. Uszkodzona emalia prędzej czy później zemści się rdzewiejąc. Dostępne są jedynie piekarniki z systemami wspomagającymi czyszczenie.
To właśnie emalia katalityczna oraz pyroliza. Samoczyszczenie pyrolityczne polega na rozgrzaniu piekarnika do temperatury dochodzącej do 480° C i przetworzeniu tłustych zabrudzeń w popiół. Wystarczy go usunąć szmatką.
Ponadto takie czyszczenie wystarczy włączyć raz na miesiąc, aby piekarnik był zawsze czysty. Tymczasem koszt jednego czyszczenia pirolitycznego to ok. Po każdym pieczeniu staraj się przecierać piekarnik wodą z płynem, później oszczędzisz czas przeznaczany na szorowanie piekarnika. Za każdym razem, gdy pieczesz, tłuszcz zapieka się jeszcze mocniej i ciężko go usunąć.
Gdy pieczesz, wykładaj spód piekarnika folią aluminiową, a oszczędzisz sobie pracy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.