Dodane przez madziak w: Tylko o kuchni. Witam wszystkich, ostatnio miałam okazję spróbować polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu, smak tak mnie zachwycił, że wzięłam dokładkę :). Jak gotować białą kiełbasę? To pytanie ostatnio często się pojawia, gdyż Wielkanoc tuż tuż.
Tradycyjnie podaje się ją na śniadanie wielkanocne.
Swojska kiełbasa kcal pyszny i sprawdzony przepis, ile kalorii? Przepis na swojską kiełbasę jest od lat stosowany w moim domu. Kiełbasa domowa jest naprawdę dobra, lepszej w życiu nie jadłem. Mięso pokrojone w kawa. Do masy mięsnej można też wmieszać majeranek, ziarna jałowca, gałkę muszkatołową, paprykę wędzoną.
Dzięki temu zrobisz w domu wyśmienite i wyjątkowe wędliny. Tak ,wiem, jest portal wędliny domowe. Ale jeśli mam do wyboru grzebać w forum, a kupić książkę, gdzie mam wyjaśnione wszystko za koleją, wybór jest oczywisty!
Skoro już pochwaliłam się kolejnym kompulsywnym zakupem (ale nie jest to najbardziej kompulsywny zakup tego miesiąca;)), to wróćmy do tematu, czyli do białej kiełbasy. W kuchni niemieckiej Weißwurst jest to kiełbasa parzona o specyficznym białym kolorze, nietrwała, silnie rozdrobniona, z mięsa cielęcego z dodatkiem. Przepisów na białą kiełbasę nie wyróżnia prawie nic. Jako, że uwielbiam białą kiełbasę zacząłem eksperymentować z różnymi wariantami. Cebule siekamy, czosnek zgniatamy, zalewamy oliwą i sosem sojowym, mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem.
Przyprawy i ich ilości są. Jak prawidłowo ugotować, a raczej parzyć. Kolor białej kiełbasy surowej jest naturalnym kolorem surowców: barwa mięsa jest lekko różowa, tłuszczu biała. Po sparzeniu kiełbasa staje się szara. Kolor różowawy wskazuje na to, że dodano do niej środki konserwujące, zwłaszcza sól peklującą.
Jak zrobić Pieczona biała kiełbasa palce lizać! Aromatyczna, z chrupiącą skórką. W moim rodzinnym domu w Święta zarówno Wielkanocne, jak i Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pieczonej białej kiełbasy. Choć mama piecze ją w sposób tradycyjny bez dodatku czosnku ani ziół, tylko z cebulką. Do przygotowania domowej białej kiełbasy potrzebna jest specjalna końcówka do maszynki do mielenia lub maszynka do nadziewania kiełbas.
Tę ostatnią można kupić za około 1złotych.
Dym użyty do wędzenia powinien mokry, tzn. Jest to proces czasochłonny, ale smak jaki odda kiełbasa będzie wspaniałym wynagrodzeniem. Ile parzyć kiełbasę po wędzeniu.
Parzenie kiełbasy jest ostatnim krokiem, który powinniśmy wykonać po wędzeniu. Najprostszym i najbardziej popularnym sposobem na przygotowanie białej kiełbasy jest jej gotowanie. Biała kiełbasa gotowana: sposób na doskonałą kiełbasę na gorąco. Jeśli chcesz wzmocnić smak mięsa, to do wody dodaj kilka ziarenek ziela angielskiego, liści laurowych i nieco majeranku.
Nie zapomnij o soli - inaczej biała kiełbasa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.